Kematian akibat virus di Mexico meningkat tiga kali ganda?

BANDARAYA MEXICO, 20 MEI – Pendaftaran sijil kematian di Bandar Mexico menunjukkan terdapat 4,577 kes di mana doktor menyebut koronavirus atau COVID-19 sebagai penyebab kematian yang mungkin atau berkemungkinan lebih daripada tiga kali ganda jumlah kematian rasmi di bandar itu.

Kerajaan persekutuan mengakui hanya 1,332 kes kematian di Bandar Mexico sejak pandemik bermula, kurang dari satu per tiga daripada kenyataan yang diumumkan.

Kematian tambahan sebanyak 3,245 di Bandar Mexico, jika mereka mengesahkan atau menambah kepada angka rasmi, akan mendesak kematian kebangsaan dari 5,666 yang dilaporkan oleh kerajaan persekutuan Isnin lalu kepada 8,911 kematian.

Kematian terbaharu seramai 334 orang yang dilaporkan di seluruh negara kelmarin adalah angka kedua tertinggi catatan kematian harian setakat ini, dan kes baharu kebangsaan meningkat – 2,723 kes – adalah tertinggi dalam tempoh sehari. Angka kematian pekerja perubatan meningkat kepada satu per tiga pada minggu lalu, mencecah 149 orang, lebih dari separuh darinya adalah doktor. – AP