Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Kematian tahanan di depot imigresen Sabah akibat kelewatan penghantaran balik

JAKARTA, 30 JUN – Kelewatan penghantaran pulang akibat sekatan perjalanan ketika pandemik COVID-19 dikenal pasti sebagai punca utama kematian tahanan warganegara Indonesia di depoh imigresen di Sabah, Malaysia, menurut laporan Kementerian Luar Indonesia.

Perkara itu didedahkan ketika pertemuan secara maya dengan Jabatan Imigresen Negeri Sabah, Jabatan Kesihatan Sabah dan Gabungan Pekerja Migran Berdaulat (KBMB) pada Rabu.

Malaysia dan Indonesia melaksanakan kuarantin ketat, kawalan pergerakan, penutupan sempadan dan larangan perjalanan mengikut keperluan sejak 2020 bagi membendung penularan jangkitan COVID-19.

Dalam satu kenyataan, kementerian itu memaklumkan seramai 18 tahanan warga Indonesia meninggal dunia di Pusat Tahanan Imigresen di Sabah pada 2021, dan tujuh lagi dari Januari hingga Jun 2022.

Kenyataan itu turut mendedahkan nama tahanan dan punca kematian berdasarkan keputusan bedah siasat hospital.

Dalam pertemuan itu, kementerian itu meminta Malaysia mempercepatkan proses penghantaran pulang tahanan memandangkan risiko penularan wabak agak rendah buat masa ini dan kementerian bersedia membiayai proses itu.

Konsulat Jeneral Republik Indonesia di Kota Kinabalu dan Konsulat Republik Indonesia di Tawau merancang untuk meningkatkan lawatan ke depoh imigresen secara rutin dan akan menyediakan keperluan seperti pakaian, makanan, ubat-ubatan dan peralatan perubatan.

Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono, akan berkunjung ke Sabah secepat mungkin bagi membantu proses itu, menurut kenyataan itu. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -