Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Kembalikan kegemilangan jam antik

  CHINA – Di Muzium Istana Beijing, kadang kala terasa masa tidak bergerak atau terhenti, tetapi jam terus berdetik di sebuah bengkel kecil.

  Di situlah pakar pemulihara jam, Qi Haonan melakukan kerjanya. Sebagai generasi keempat yang membaiki dan memulihkan jam antik di muzium itu sejak penubuhan Republik Rakyat China pada tahun 1949, Qi telah mengembalikan lebih daripada 100 jam kepada kegemilangan mereka dahulu. Muzium ini menempatkan lebih 1,500 jam antik.

  “Memulihkan jam sedemikian tidak bermakna menjadikannya kelihatan serba baharu. Melalui pembersihan dan pemulihan, saya cuba mengekalkan jam antik dalam bentuk asalnya, mengembalikan fungsi mekanikal dan prestasinya,” kata pakar pemulihara jam berusia 41 tahun itu.

  Menurutnya lagi, beliau biasanya mengambil masa berbulan-bulan dan ada kalanya sehingga setahun untuk memulihkan jam sepenuhnya.

  Dia masih terkenang keterujaan apabila jam pertamanya yang dibaiki mula bergerak. Ia adalah jam Perancis dengan barometer terbina di dalamnya, yang mengambil masa sebulan untuk dipulihkan.

  Qi Haonan memulihkan jam antik di Muzium Istana di Beijing, yang menempatkan kira-kira 1,500 khazanah diraja. – ANN/The China Daily
  Dibuat di Guangzhou, wilayah Guangdong, pusat pengeluaran jam yang penting untuk mahkamah empayar, dua jam tembaga menggabungkan teknik horologi Barat dengan unsur Cina. – ANN/The China Daily
  Komponen yang digunakan bagi pergerakan kronograf jam diraja. – ANN/The China Daily

  “Apa yang paling mengagumkan saya tentang jam ini adalah ia menggabungkan kemajuan saintifik, kete- patan teknologi dan trend dalam seni hiasan era tertentu. Saya mahu lebih ramai orang mengagumi ilmu mekaniknya,” kata Qi. Melalui platform media sosial video pendek, dia boleh berkongsi dengan orang ramai betapa hebatnya jam tersebut apabila ia berfungsi sepenuhnya.

  Dia mula menyiarkan video tentang jam antik di media sosial pada 2019, memberikan penonton gambaran tentang dunia rumit yang dibina oleh ahli horologi sejak tahun 1600an. Akaun Sina Weibonya telah menarik hampir tiga juta pengikut. Di platform video pendek Douyin, akaun Qi mempunyai lebih daripada 310,000 pengikut, memperoleh lebih sejuta tanda suka.

  Salah satu video yang menerima paling banyak tontonan menampilkan jam paling rumit yang telah dibaiki oleh Qi dan mentornya Wang Jin. Dihasilkan oleh ahli horologi Switzerland pada tahun 1829, ia adalah jam tembaga automatik.

  Video menunjukkan bagaimana ciri-ciri mekanikal melakukan pergerakan dengan diiringi bunyi loceng.

  Jam ini terdiri daripada lebih 1,000 komponen dengan tujuh set transmisi gear. Ia menampilkan pentas ahli silap mata dengan robot yang melakukan teknik dengan cawan dan bola di dalam kuil dan burung yang menyanyi berdiri di atas.

  Berdasarkan pengalaman Qi, ia adalah salah satu daripada dua jam paling canggih yang pernah dilihatnya di Muzium Istana. Yang satu lagi ialah jam automatik yang mempunyai robot menulis abjad Cina dengan berus.

  “Jam ini adalah khazanah yang unik, bukan sahaja berfungsi sebagai alat permainan bagi maharaja, tetapi juga menyaksikan perkembangan alat mekanikal,” kata Qi.

  Sejak pemerintahan Maharaja Qianlong (1711-99), banyak jam buatan Eropah (kebanyakannya berasal dari United Kingdom, Switzerland dan Perancis) telah didermakan kepada, atau ditempah oleh keluarga diraja Cina, yang minat mereka terhadap mesin eksotik ini kekal sehingga era terakhir Dinasti Qing (1644-1911).

  Semasa pemerintahan Maharaja Kangxi (1654-1722), sebuah pejabat untuk pembuatan jam telah ditubuhkan dengan pembuat jam Jesuit diberi tanggungjawab untuk mengekalkan pelbagai jam Barat.

  Sama seperti jam

  Dilahirkan di Beijing pada 1981, Qi lulus dari Universiti Teknologi China Utara di ibu negara pada 2004. Mengambil jurusan automasi mekanikal, dia menjadi pelatih di sebuah syarikat Internet, tetapi berhenti kerja kerana beban kerjanya yang berat.

  “Apabila saya mendengar ada ta- waran kerja di Muzium Istana, saya memutuskan untuk memohon,” kata Qi, sambil menambah melawat galeri jam muzium mengukuhkan keputusannya.

  “Jam-jam ini membuka fikiran saya. Ia adalah keajaiban mekanikal yang menggabungkan teknologi dan seni,” katanya.

  Pada tahun 2005, beliau menyertai jabatan pemulihan warisan budaya di Muzium Istana, menjadi perantis Wang, pemulih jam generasi ketiga muzium itu.

  “Pada mulanya, segala-galanya di istana adalah segar kepada saya. Ia membuatkan saya teruja untuk berfikir tentang membaiki jam vintaj,” kata Qi.

  Tetapi realiti tidak lama kemudian melemahkan semangatnya. Terdapat peraturan perantisan: untuk tahun pertama, awda boleh melihat, tetapi tidak boleh menyentuh.

  Dari 8 pagi hingga 5 petang setiap hari untuk tahun pertama itu, Qi menyemak dan membongkar jam yang dikumpul daripada rakan untuk berlatih mengesan kecacatan. Dia mengambil masa setahun untuk rutin berulang ini sebelum dia akhirnya dapat mendapatkan jam kecil Perancis di muzium itu.

  “Ia adalah pekerjaan yang memerlukan kesabaran yang tinggi, kerana pemulihan jam adalah proses yang membosankan dan rumit,” katanya, menambah kerja yang dilakukan secara terburu-buru akan membawa hasil yang tidak elok, dan dalam kes ini, tergesa-gesa boleh membawa kepada lebih banyak kerosakan.

  Walaupun teknik pembaikan jam antik di Muzium Istana disenaraikan sebagai warisan budaya tidak ketara negara pada tahun 2014, ia adalah kemahiran yang kurang diketahui dan kekurangan calon kerjaya sebelum 2016, apabila dokumentari TV tiga bahagian, Masters in the Forbidden City, membuka mata ramai orang kepada profesion tersebut.

  “Sebelum penerbitan dokumentari itu, selama sedekad, saya dan Wang baru sahaja menjalankan tugas itu,” kata Qi, sambil menambah bahawa mereka cuba merekrut graduan dari kolej tetapi tiada siapa yang memohon.

  Qi tidak menyangka bahawa dokumentari itu akan menjadikan profesion itu sebagai sensasi. Hasilnya, pada 2017, Qi mendapat dua perantis dan Wang mendapat tiga orang.

  Mewariskan kemahiran

  “Dengan perhatian dan pengaruh yang semakin meningkat, pemulihan jam antik bukan sahaja boleh dikembangkan lagi, tetapi juga diperluaskan ke lebih banyak muzium yang menempatkan jam antik,” kata Qi.

  Menurut Qi dan Muzium Istana, Pusat Peranginan Gunung Chengde, Muzium Istana Shenyang, Istana Musim Panas, semua bekas hartanah keluarga diraja Dinasti Qing dan Muzium Guangdong, antara lain, mempunyai koleksi jam, tetapi mereka tidak mempunyai ahli horologi tempatan.

  Pada 2017, dengan tajaan Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan, Muzium Istana melancarkan program pemulihan jam antik selama dua bulan untuk pekerja di institusi itu.

  Kemudian, sejak 2018, Muzium Istana telah menjalankan bengkel bersama beberapa muzium, di mana Qi dan rakan-rakannya melawat muzium ini dan membantu membaiki jam sambil melatih pasukan dalaman.

  “Sebagai contoh, Pusat Peranginan Gunung Chengde. Kami telah membantu memulihkan 28 daripada lebih 50 jam dalam koleksinya,” kata Qi.

  Usaha Qi dan rakan-rakannya membawa kepada pameran, Sounds of a Prosperous Age: Timepieces in the Collections of the Forbidden City and the Mountain Resort, yang dibuka pada Januari di Muzium Istana. Hujung tahun ini, ia akan berpindah ke Chengde, wilayah Hebei.

  “Kerjasama itu membantu muzium menyediakan platform komunikasi dan perkongsian sumber untuk jam antik,” kata Qi, menambah arkib mengenai pemulihan jam telah diwujudkan, yang terdiri daripada gambar-gambar dan teks-teks tentang proses pemulihan.

  Berdasarkan arkib, tiga buku diterbitkan, memperkenalkan sejarah, mekanik, reka bentuk dan ciri jam antik yang dibuat di United Kingdom, Switzerland dan Guangzhou China Selatan di wilayah Guangdong.

  Sementara menjadikan pemulihan jam antik lebih dikenali, Qi berasa amat kagum dengan pemulih jam baharu di pejabat, yang telah menggunakan bidang penyelidikan mereka sendiri.

  “Saya mempunyai dua perantis. Seorang mempunyai kepakaran dalam ukiran kayu dan seorang lagi dalam arca,” kata Qi sambil menambah kemahiran tersebut menjadikan mereka pandai memulihkan aspek hiasan jam tangan. – ANN/The China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...