Saturday, June 10, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  Kembara buku lipat ke Asia tenggara

  Berhampiran tingkat bawah ruang seni The Godown di Kuala Lumpur, awda akan menemukan koleksi buku lipat yang berselang seli mengelilingi ruang.

  Kebanyakan buku itu panjangnya lebih tiga meter apabila dibuka, yang mana beberapa daripadanya sudah menjelajah pelbagai buah negara.

  Ada juga yang dipamerkan sebagai karya digital.

  Ini ialah pameran Buka Buku, kerjasama antara The Godown dan Open Books, sekumpulan artis dan kurator dari Wales dan China yang terdiri daripada Mary Husted, Maggie James dan Joe Zhu.

  Dengan berteraskan konsep buku lipat Cina, pameran seni Open Books, yang bermula pada 2010, mengembara dari satu negara ke negara lain, berkongsi buku ini dengan masyarakat antarabangsa. Di setiap negara baharu, karya baharu artis tempatan ditambah pada koleksinya.

  (Dari kiri) Adi Helmi dan Jibrail Jalil (Pangrok Sulap), Lim Eu Jin, pengasas The Godown Wan Yee Lim, pengasas bersama The Godown Emily Wee, Ang Xia Yi, Kent Lee dan Ai Wei Foo (Shaman Tearoom) dan wakil MyCreative Ventures Anis Nadia. – ANN/The Star
  Karya Lim Eu Jin melibatkan naratif dalam lukisan seni bina alternatif. – ANN/The Star
  Pameran ‘Buka Buku’ di Kuala Lumpur merupakan hasil kerjasama antara The Godown dan Open Books, mempunyai 66 karya dipamerkan. – ANN/The Star
  Pengunjung boleh menemukan dunia buku lipat Cina di Buka Buku. – ANN/The Star

  “Saya fikir ia sangat memberi inspirasi walaupun fokus karya seni adalah buku lipat Cina, artis dari pelbagai budaya dan latar belakang masing-masing digalakkan untuk menggunakan bahan dan metodologi yang mencerminkan amalan seni peribadi mereka untuk mencipta karya seni baharu,” kata pengasas The Godown, Lim Wan Yee.

  Untuk pertunjukan pertama Malaysia di Kuala Lumpur, artis tempatan (Lim Eu Jin, Shaman Tearoom, Pangrok Sulap dan Ang Xia Yi) serta artis dari China dan India telah digandingkan dengan artis dari Wales, untuk mencipta karya baharu untuk projek ini.

  Situasi pandemik tahun lalu juga membawa kepada proses kreatif dan idea Buka Buku dibangunkan dalam talian. “Buka Buku meraikan banyak yang pertama, termasuk memaparkan karya digital hasil ciptaan Ang Xia Yi, Lim Eu Jin, Pangrok Sulap dan Shaman Tearoom yang kesemuanya menyertai residensi dalam talian selama lapan minggu, yang pertama seumpamanya dalam sejarah Open Books.

  “Mereka adalah artis Malaysia pertama yang menjadi sebahagian daripada rangkaian artis, kurator dan pendidik antarabangsa yang lebih luas Open Books. Pameran itu juga merupakan kali pertama buku lipat itu mengembara ke Asia Tenggara dan ditayangkan di Malaysia,” kata Lim.

  Di The Godown, Buka Buka mempunyai 66 karya yang dipamerkan, terdiri daripada 58 buku fizikal dan lapan karya digital. Daripada jumlah ini, 44 karya dipinjamkan daripada Open Books dan merupakan sebahagian daripada koleksi jelajah mereka.

  Selebihnya karya baharu, termasuk semua karya digital. Beberapa karya digital disertakan dengan karya fizikal. Apabila Open Books meneruskan perjalanannya lewat tahun ini, ia akan membawa bersama semua karya baharu yang dicipta untuk edisi ini di The Godown.

  “Pengunjung akan melihat pada paparan hasil menakjubkan bagaimana buku lipat itu telah ditafsir semula oleh artis-artis daripada pelbagai budaya dan latar belakang. Ia benar-benar perayaan pertukaran budaya, kerjasama dan ‘keterbukaan’,” kata Lim.

  Perjalanan Eu Jin dan Maggie James bertujuan untuk mewakili mood, emosi dan watak dua perjalanan pilihan di KL dan Cardiff, kedua-dua tempat berbeza dalam konteks dan iklim mereka, tetapi berkongsi elemen seperti bukit, sungai dan tumbuh-tumbuhan.

  “Saya telah menikmati keseluruhan proses projek itu, terutamanya bagaimana penyiasatan dan proses penyelidikan membawa saya kembali ke jalan-jalan di KL walaupun bekerja kebanyakan bahagian projek dari rumah di bawah perintah berkurung. Saya juga menikmati cara kami bergerak antara proses digital dan manual, berulang-alik sepanjang projek walaupun kami benar-benar menjangkakan ini sebagai projek yang sangat bergantung kepada digital sejak awal.

  “Pada pandangan saya, proses-proses antara digital dan manual ini biasanya menghasilkan jenis kerja yang terbaik,” kata Eu Jin, yang terkenal dengan penyelidikannya tentang naratif dalam lukisan seni bina alternatif. Beliau berkata menyesuaikan diri dengan situasi dan mencari bentuk baharu buku lipat Bahasa Cina, dalam kes ini bermakna mencari cara terbaik untuk mewakili karya pada skrin dan cara ia boleh dialami dengan terbaik secara digital me-rentas platform.

  “Kami juga telah menambah unsur bunyi dalam video yang agak tidak konvensional kepada bentuk tradisional,” katanya.

  Eu Jin sedang memikirkan tentang meneruskan penerokaan kawasan bandar ini dalam model fizikal untuk mengiringi lukisan dan video.

  Shaman Tearoom and Chris Bird-Jones’s In A Blackout Night We Talked About The Matter Of Being merupakan tema ‘berada’ dalam filem pendek atau ‘buku’ ini, penggambaran di KL dan Swansea di Wales.

  “Buku lipat Bahasa Cina ada dalam halaman tetapi semuanya dalam satu halaman (panjang). Bagi kami, ia menyerupai filem yang dibentuk oleh adegan yang berbeza tetapi setiap babak adalah sebahagian daripada cerita semasa anda membukanya.

  “Kami mengekstrak intipati buku lipat ini dan mengaplikasikannya dalam filem pendek kami, dipersembahkan sebagai buku digital kami,” kata Shaman Tearoom (Ai Wei Foo dan Kent Lee).

  Dalam filem pendek ini, ‘dialog’ adalah coretan perbualan, jawapan artis berdasarkan senarai soalan mereka berkaitan dengan tema. Beberapa soalan itu adalah metafora: Bagaimana jika ‘menjadi’ adalah seseorang? Atau jika ‘menjadi’ boleh menjadi warna?

  “Walaupun ‘menjadi’ mungkin idea falsafah, ia juga budaya dan mungkin kemasyarakatan. Dalam kerjasama dengan Chris Bird-Jones ini, adalah menarik untuk menggambarkan hubungan ini antara kami yang dilahirkan dan dibesarkan di Asia Tenggara dan Chris, di UK,” kata artis Malaysia itu dalam satu kenyataan.

  Walaupun berbeza dunia, Pangrok Sulap Sabah (diwakili oleh Adi Helmi Jaini) dan Valerie Coffin Price (dari Wales) berkongsi penghargaan terhadap alam semula jadi seperti yang dilihat dalam karya mereka.

  Sama ada melalui pokok beringin yang ditemui secara kebetulan atau melalui hutan birch yang sering dikunjungi berjalan-jalan, kedua-dua artis telah terjun ke dalam kisah-kisah yang mengintai pada landskap ini.

  Dalam We_Are_Ok_And_Not_Ok oleh Ang Xia Yi dan Sue Williams (Wales), mereka mempersembahkan dialog, menawarkan gambaran tentang cara mereka mengharungi cabaran dunia hari ini sebagai wanita dan artis.

  Lim menyifatkan Buka Buku bukan sekadar pameran buku, tetapi pameran seni buku dan satu dengan koleksi karya yang unik, pelbagai dan mencerminkan latar belakang dan asal usul pencipta mereka dari seluruh dunia.

  “Pasukan kami telah banyak memikirkan cara untuk mempamerkan karya seni ini dengan cara yang menarik bukan sahaja kepada komuniti seni tetapi juga kepada khalayak ramai, selaras dengan falsafah The Godown untuk memperkayakan kehidupan dengan menjadikan seni itu boleh diakses oleh semua,” katanya.

  Sebagai permulaan, nama Buka Buku, terjemahan literal nama asal pameran itu, dipilih kerana asonansinya yang menyeronokkan dan menarik perhatian penonton tempatan.

  Keseluruhan keluasan dewan utama The Godown digunakan untuk membentangkan setiap karya seni, untuk membolehkan setiap pelawat menemui dan mengalami karya itu sepenuhnya.

  Selain pameran, Buka Buku mempunyai bengkel, persembahan dan ceramah artis yang dibuka kepada orang ramai pada bulan ini.

  Sejak dibuka bulan lalu, Lim berkongsi sambutan terhadap Buka Buku adalah hebat dan slot tempahan harian semakin cepat penuh.

  “Ramai yang mengetahui pameran itu melalui dari mulut ke mulut dan media sosial yang membuktikan keunikan karya seni itu.

  “Kami benar-benar teruja untuk memerhatikan pelawat dari semua latar belakang mendekati karya seni dan meluangkan masa mereka untuk menikmatinya, dan meninggalkan pameran dengan rasa ingin tahu dan bersikap lebih keterbukaan,” kata Lim. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lelaki hilang pekerjaan, rehat lama dalam tandas

  CHINA, 9 JUN - Seorang lelaki China dipecat oleh majikannya kerana terlalu banyak menghabiskan masa di dalam tandas pada waktu bekerja antara 47 minit...
  - Advertisment -