Kembara ke kawasan pokok zaitun purba yang terancam

TRAIGUERA, Sepanyol – Matahari terbenam di timur Sepanyol dan berpuluh-puluh pokok zaitun purba dibayangi bayang-bayang di kawasan tanah itu.

Setelah digali dan dijual sebagai barangan mewah bagi orang-orang kaya, pokok tersebut semakin dilindungi apabila para petani dan pihak berkuasa menyedari tentang keistimewaan pokok-pokok ini, yang mana sebahagiannya telah ditanam oleh orang-orang Rom, yang merupakan sebahagian kawasannya yang sangat tinggi nilainya dalam warisan Sepanyol.

Amador Peset, 37, keluar dari kereta pacuan empat rodanya 4×4 yang lama, dalam keadaan yang berangin, merentasi kawasan itu sebelum berhenti di sebelah pokok zaitun yang megah, terletak berhampiran bandar Traiguera.

“Anda mungkin berdiri di hadapan pokok zaitun yang terbesar di dunia … dengan lilitan 10.2 meter (33.5 kaki),” petani itu berkata dengan bangganya.

Ahli botani mengatakan bahawa lilitan 10 meter itu menunjukkan bahawa pokok itu telah berusia lebih seribu tahun – ini bermaksud spesimen ini adalah sekitar zaman di bawah pemerintahan Islam.

Pelawat melihat pokok zaitun yang tertua di Sepanyol, yang semakin meningkat di bandar Uldecona. – AFP
Pelawat melihat pokok zaitun yang tertua di Sepanyol, yang semakin meningkat di bandar Uldecona. – AFP
Batang pokok zaitun yang tertua di Sepanyol yang sedang berkembang di bandar Uldecona. – AFP
Batang pokok zaitun yang tertua di Sepanyol yang sedang berkembang di bandar Uldecona. – AFP

Peset sangat menyanyangi ‘monumen’ itu, dengan membersihkan dahannya yang berbonggol-bonggol dan rumpai-rumpai yang ada disekelilingnya yang boleh merosakkkan pokok tersebut.

Joan Porta, seorang petani lain, berkata bahawa hanya beberapa tahun yang lalu, pokok-pokok zaitun itu sebahagian besarnya diabaikan dalam kawasan tanah yang penuh dengan pokok badam dan pokok buah-buahan lain, seperti anggur atau gandum. Malah, ia sering digunakan untuk dijadikan kayu api di ladang-ladang.

“Sekarang kita sedar bahawa ia adalah pokok-pokok yang berusia seribu tahun,” kata petani berusia 75 tahun itu, menunjuk sebagai permata yang menghiasi ladangnya.

Pokok tersebut berusia 1,702 tahun mengikut kaedah pentarikhan yang digunakan oleh Universiti Politeknik Madrid – yang bermaksud ia ditanam di bawah pemerintahan Maharaja Rom Constantine.

Dibawa ke Sepanyol oleh orang Yunani dan Rom, pokok-pokok zaitun itu kini meliputi 2.5 juta hektar (6.2 juta ekar) tanah.

Begitulah tarikan pokok-pokok zaitun yang lama bertahan hidup yang menjadi satu kemestian untuk dimiliki sebagai barangan mewah bagi sesetengah orang-orang kaya.

Pada pertengahan 2000, orang ramai merasa kurang selesa bercakap mengenainya bagaimana sebahagian pokok itu dirosakkan dan dimuatkan ke dalam trak dengan batang yang begitu besar, kata Maria Teresa Adell.

Adell menguruskan persatuan-persatuan di 27 buah bandar-bandar dan bandar raya di rantau Valencia – termasuk Traiguera – dan begitu juga kawasan-kawasan jiran Catalonia dan Aragon, yang, antara lain, bertugas untuk memelihara warisan pokok zaitun mereka.

Menurut kumpulan itu, beratus-ratus pokok purba telah dirosakkan semasa tahun 2000-an dan dibawa keluar dengan harga yang tinggi di taman-taman atau pusat khas lelongan.

Pusat-pusat taman asing dalam talian masih menawarkan pokok-pokok zaitun ‘kuno’ untuk dijual, seperti Botanics Todd di Britain, di mana satu spesimen daripada Valencia berharga 3,500 pound ($4,300, 4,100 euro).

“Saya membeli satu atau dua setiap tahun,” kata pemilik Mark Macdonald, dan menurutnya beliau hanya membeli pokok yang sedia untuk ditanam.

Bagi mereka yang membelinya adalah kerana mereka mempunyai wang, kata hartawan Perancis, Bernard Magrez, yang memberitahu AFP bahawa beliau telah menanam pokok zaitun di beberapa kawasan estetnya di Bordeaux termasuk kawasana berprestij Chateau Pape Clement yang berusia ‘antara 1,015 dan 1,860 tahun‘.

Bagi Cesar-Javier Palacios, jurucakap pengasas alam sekitar Felix Rodriguez de la Fuente, dengan membawanya pergi dari tempat asal mereka seolah-olah seperti ‘mengalihkan kawasan keramat dan mengalihkannya ke tempat lain.’

Pemilik kawasan dusun zaitun tua, Joan Porta, melihat salah satu daripada pokok zaitun tertua di Sepanyol, yang semakin meningkat di perbandaran Uldecona. – AFP
Pemilik kawasan dusun zaitun tua, Joan Porta, melihat salah satu daripada pokok zaitun tertua di Sepanyol, yang semakin meningkat di perbandaran Uldecona. – AFP
Seorang wanita melihat pokok zaitun tua yang berusia beribu tahun, terkenal dalam filem ‘The Olive’ oleh pengarah Sepanyol, Iciar Bollain. – AFP
Seorang wanita melihat pokok zaitun tua yang berusia beribu tahun, terkenal dalam filem ‘The Olive’ oleh pengarah Sepanyol, Iciar Bollain. – AFP

Bagaimanapun ini tidak dipersetujui oleh Roamhy Machoir-Heras, yang menganjurkan lelongan pokok zaitun purba besar-besaran pada tahun 2011 di mana Magrez telah membeli spesimen beliau. Sebahagian daripada 44 spesimen, dijual pada harga lebih 60,000 euro.

Ia tidak dibawa ke ladang estet Magrez, tetapi dibawa ke Timur Tengah untuk ‘koleksi mewah’, katanya.

Namun Palacios telah melancarkan petisyen ‘terhadap rampasan pokok-pokok zaitun lama’ di Change.org yang telah menerima 154,000 tandatangan setakat ini.

“Kami meminta … diadakan satu peraturan mengharamkan pengambilan itu, seperti gading,” katanya, dengan menambah bahawa perdagangan pokok-pokok zaitun telah mula perlahan apabila orang ramai semakin menyedari yang ianya adalah ‘khazanah warisan’. Concepcion Munoz, seorang ahli agronomi di Universiti Cordoba, telah mengira 260 jenis yang berbeza di Sepanyol, di mana kadang-kadangnya hanya terdapat satu spesimen sahaja.

Pada tahun 2006, rantau Valencia telah mengharamkan bagi sesiapa yang merosakan lilitan pokok zaitun yang lebih daripada enam meter.

Beberapa bandar dan bandar raya di Valencia, Catalonia dan Aragon juga menginventori hampir 5,000 pokok tertua dengan tujuan untuk melindunginya.

Ini menjadikan rantau itu dengan ‘penumpuan tertinggi bagi pokok zaitun purba di dunia,’ kata Adell, walaupun ianya juga terdapat banyak di Itali dan Greece.

Kumpulan Adell bagi majlis perbandaran juga mendapati hujah dari segi ekonomi – dengan menghasilkan minyak dari pokok yang berada dalam inventori rasmi dan yang dilindungi itu, bagi memujuk para petani.

Harga bagi satu liter minyak tersebut adalah sekitar 18 euro di kawasan itu, 40 euro di Barcelona dan sehingga 90 euro di China.

Beliau sedang berunding dengan pembeli China yang berminat untuk membuat pesanan seribu botol bagi kegunaan kosmetik. – AFP