Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Kemboja akan bina lebuh raya kedua

  PHNOM PENH, 7 JUN – Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen hari ini mempengerusikan upacara pecah tanah bagi pembinaan lebuh raya kedua negara itu, yang akan menghubungkan ibu negara, Phnom Penh, ke sempadan timur dengan Vietnam.

  Jalan ke bandar Bavet di wilayah Svay Rieng, sepanjang 135 kilometer (84 batu), dijangka mengambil masa 48 bulan untuk dibina dan menelan belanja AS$1.35 bilion. Ia merupakan projek China Bridge and Road Corp., yang sedang membinanya di bawah kontrak bina-operasi-pemindahan selama 50 tahun.

  Jalan itu merupakan lebuh raya kedua Kemboja selepas Lebuhraya Phnom Penh-Sihanoukville, yang dibuka tahun lepas dan menghubungkan ibu negara dengan pelabuhan utama negara di Teluk Thailand.

  China merupakan pelabur terbesar Kemboja dan rakan politik terdekat, yang bantuannya sebahagian besar menyokong ekonomi negara Asia Tenggara itu.

  Bercakap pada majlis hari ini, Hun Sen memuji lebuh raya itu kerana menjadi sebahagian daripada Inisiatif Jalur dan Laluan China, program pembangunan infrastrukturnya di seluruh dunia.

  Beliau berkata inisiatif itu telah memainkan peranan penting dalam meningkatkan pembangunan sosioekonomi di Kemboja dan negara peserta lain. Pengkritik program Cina menuduhnya mengenakan syarat kewangan yang telah membawa kepada hutang yang membebankan.

  Hun Sen berkata kajian kebolehlaksanaan sedang dijalankan untuk lebuh raya ketiga yang akan menghubungkan Phnom Penh ke wilayah Siem Reap, tapak kuil Angkor yang terkenal, dan memanjang ke Poipet di sempadan barat dengan Thailand. – AP

  Perdana Menteri Kemboja (kedua kanan) menyambut kedatangan penduduk kampung untuk majlis pecah tanah untuk membina lebuh raya pertama negara itu, di wilayah Kampong Speu, selatan Phnom Penh, Kemboja, 22 Mac 2019. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...