Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Kemboja belanja AS$1.2B sokong golongan miskin

  PHNOM PENH, 3 OKT – Perdana Menteri Kemboja, Hun Manet hari ini berkata bahawa kerajaan telah mengeluarkan AS$1.2 bilion untuk membantu golongan miskin dan lemah di negara itu sejak 2019.

  Negara Asia Tenggara itu telah memberikan bantuan wang tunai kepada wanita hamil dan kanak-kanak di bawah umur dua tahun sejak 2019, kepada golongan miskin dan terdedah yang terjejas oleh COVID-19 sejak 2020, dan kepada isi rumah yang dilanda tekanan inflasi sejak 2022.

  “Kerajaan setakat ini telah menyediakan sejumlah AS$1.2 bilion dalam bentuk bantuan tunai kepada kira-kira 4.8 juta orang, dan program-program ini akan diteruskan,” kata Hun Manet dalam ucapan semasa majlis ramah mesra dengan ribuan pekerja kilang pakaian di Phnom Penh. Menurut perdana menteri, dari Januari hingga September tahun ini, kerajaan telah membelanjakan hampir AS$400 juta untuk menyokong mereka.

  “Ini jelas menunjukkan keprihatinan yang tinggi kami berikan kepada mereka yang miskin dan terdedah,” katanya, sambil menambah bahawa program-program ini telah menyumbang kepada pengurangan kemiskinan di negara itu. – Xinhua

  Hun Manet bercakap semasa pertemuan dengan pekerja kilang pakaian di Phnom Penh, Kemboja, baru-baru ini. – Xinhua

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...