Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Kemboja tarik 3.5 juta pelancong

  PHNOM PENH, 27 SEPT – Kemboja merekodkan kira-kira 3.5 juta orang kehadiran pelancong antarabangsa dalam tempoh lapan bulan pertama tahun 2023, peningkatan dari tahun-ke-tahun sebanyak 250.8 peratus, menurut Perdana Menteri Kemboja, Hun Manet, hari ini.

  Beliau mengongsikan angka tersebut dalam perutusan untuk menandakan Hari Pelancongan Sedunia 2023, dengan tema ‘Pelancongan dan Pelaburan Hijau’.

  “Dengan kempen Tahun Melawat Kemboja 2023, kami menjangkakan peningkatan sebanyak 120 peratus (daripada 2.27 juta orang pada 2022),” kata Hun Manet.

  Menurut Kementerian Pelancongan, angka pelancong antarabangsa ke negara itu dijangka mencecah tujuh juta orang pada 2025, melepasi paras pra pandemik COVID iaitu 6.6 juta orang pada 2019.

  Pelancongan adalah salah satu daripada empat tonggak yang menyokong ekonomi Kemboja, selain daripada eksport pakaian, kasut dan barangan perjalanan, pertanian, dan pembangunan serta hartanah.

  Kemboja mempunyai empat buah tapak warisan dunia, iaitu Taman Arkeologi Angkor di wilayah barat laut Siem Reap, Tapak Arkeologi Sambor Prei Kuk di wilayah tengah Kampong Thom, dan Kuil Preah Vihear dan Tapak Arkeologi Kok Ker, yang kedua-duanya terletak di barat laut Preah wilayah Vihear.

  Selain itu, Kemboja juga mempunyai pantai yang bersih sepanjang 450 kilometer, yang merentasi empat buah wilayah barat daya Sihanoukville, Kampot, Kep dan Kok Kong. – Xinhua

  Para pelancong mengunjungi Taman Arkeologi Angkor, Kemboja pada 16 April 2023. Kemboja merekodkan kira-kira 3.5 juta orang kehadiran pelancong antarabangsa dalam tempoh lapan bulan pertama tahun 2023. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...