Kemenangan berganda Quartararo di MotoGP Andalusia

JEREZ DE LA FRONTERA, 27 JULAI – Pelumba dari Perancis, Fabio Quartararo menang untuk minggu kedua berturut-turut di Jerez semalam setelah menguasai MotoGP Andalusia.

Quartararo berada di depan, diikuti pelumba tuan rumah dari Sepanyol, Maverick Vinales dan pelumba veteran Itali, Valentino Rossi, kedua-duanya menggunakan motosikal Yamaha.

Dengan suhu mencecah 40 darjah Celsius dan dianggarkan 60 darjah di trek, hanya 13 daripada 21 pelumba berjaya menamatkan perlumbaan.

“Itu sukar,” kata pelumba berusia 21 tahun itu di akhir perlumbaan. Dia kini telah memenangi kedua-dua perlumbaan musim MotoGP yang ditangguhkan akibat COVID-19, dengan Grand Prix Sepanyol minggu lalu sebagai kejayaan pertama oleh pelumba Perancis di MotoGP sejak 1999.

Quartararo kini telah memenangi lebih banyak perlumbaan di peringkat elit daripada yang dia lakukan dalam empat musimnya di Moto2, di mana dia mencatat satu kemenangan dan Moto3, dua kali ke podium tetapi tidak pernah menang.

Pelumba Sepanyol di tempat kedua Maverick Vinales, Juara dari Perancis, Fabio Quartararo dan pelumba Itali di tempat ketiga, Valentino Rossi meraikan kemenangan mereka di podium di Grand Prix Andalusia di trek perlumbaan Jerez di Jerez de la Frontera semalam. – AFP

“Rasanya sangat bagus untuk mencatat kemenangan berturut-turut,” katanya.

Quartararo mendahului 50 mata ke atas juara bertahan, Marc Marquez, yang tidak hadir kerana kecederaan patah lengan setelah kemalangan pada musim pembukaan MotoGP.

Vinales berada di kedudukan kedua dengan 40 mata setelah menduduki tempat kedua untuk perlumbaannya berturut-turutnya.

Vinales melakukan kesalahan pada pusingan pertama.

“Saya cuba mengatasi Fabio tetapi kemudian saya tersasar dan Fabio dan Valentino mengalahkan saya,” katanya.

“Tidak dapat bernafas,” jelas Vinales.

“Saya tersekat di belakang Valentino dan saya tidak dapat bernafas. Saya tewas. Mungkin kerana haba panas daripada motorsikal yang lain.”

Pelumba Jepun Takaaki Nakagami (Honda-LCR) mendapat tempat keempat. – AFP