Kemerosotan perdangangan global membimbangkan – WTO

GENEVA, 23 JUN – Perdagangan global dijangka menurun sekitar 18.5 peratus tahun-ke-tahun pada suku kedua 2020 dalam apa yang dikatakan sebagai penurunan paling teruk yang disebabkan oleh koronavirus dan dilihat berpotensi menjadi semakin teruk, kata Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), hari ini.

“Anggaran awal untuk suku kedua, ketika virus dan langkah lockdown yang berkaitan mempengaruhi sebahagian besar populasi global, menunjukkan penurunan tahun-ke-tahun sekitar 18.5 peratus,” kata WTO dalam satu kenyataan.

WTO mengatakan bahawa pada suku pertama, jumlah perdagangan barang dagangan menurun tiga peratus tahun-ke-tahun.

Dengan memberikan anggaran awal untuk tiga bulan suku kedua tahun ini, penurunan yang dijangkakan sebanyak 18.5 peratus adalah lebih baik daripada ramalan terendah WTO.

“Penurunan dalam perdagangan yang kita lihat sekarang ini – sebenarnya, akan menjadi penurunan paling teruk,” kata ketua pengarah WTO, Roberto yang bakal meninggalkan Azevedo.

Dalam ramalan perdagangan tahunannya yang dikeluarkan pada 20 April, jumlah ramalan WTO akan berkurang antara 13 peratus kadar positif dan 32 peratus kadar penurunan pada tahun 2020.

“Seperti keadaan sekarang, perdagangan hanya perlu berkembang 2.5 peratus dalam suku tahunan untuk baki bulan tahun ini bagi memenuhi unjuran optimis,” kata WTO.

“Namun, menjelang tahun 2021, perkembangan dijangka bergerak perlahan daripada unjuran sebelumnya disebabkan gelombang kedua COVID-19 termasuk langkah larangan perjalanan yang meluas, di mana pertumbuhan ekonomi adalah lebih lemah daripada yang dijangkakan. – AFP

WTO berkata perdagangan global dijangka menurun sekitar 18.5 peratus tahun-ke-tahun pada suku kedua 2020 dalam apa yang dikatakan sebagai penurunan paling teruk yang disebabkan oleh koronavirus. – AFP