Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Kempen Brunei LNG kutip 358kg sampah

  Oleh Daniel Lim –

  BELAIT, 1 SEPT – Sebanyak 63 beg sampah dengan berat 358 kilogram keseluruhannya telah dikumpulkan oleh lebih 200 peserta dalam kempen pembersihan pantai anjuran Brunei LNG Sdn Bhd di Taman Peranginan Sungai Liang, pagi tadi.

  Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Brunei LNG, Hajah Farida binti Dato Seri Paduka Haji Talib telah merasmikan majlis tersebut dan mengalu-alukan kedatangan Penghulu Mukim Liang, Haji Mohammad Yamin bin Haji Abdul Ranni untuk menyaksikan acara yang berlangsung sebagai tetamu kehormat.

  Turut hadir ialah Pengasas Bersama dan Pengarah Penglibatan Masyarakat Green Brunei, Dayang Khairunnisa binti Ash’ari; Ketua Kampung Sungai Liang, Awang Mohamad Hasrin bin Bagol, pasukan kepimpinan pekerja dan rakan-rakan niaga Brunei LNG, serta penduduk Mukim Liang Lumut.

  Acara berkenaan dihadiri oleh individu daripada semua peringkat umur, menunjukkan peningkatan kesedaran alam sekitar di negara ini.

  Selain menggalakkan pemuliharaan alam sekitar, acara itu juga membantu memupuk semangat kesukarelawanan dan gotong-royong dalam kalangan kakitangan Brunei LNG, penduduk Mukim Liang dan orang ramai.

  Pembersihan pantai adalah salah satu daripada banyak aktiviti alam sekitar pada tahun ini untuk menyokong komitmen kerajaan Brunei ke arah negara rendah karbon dan iklim berdaya tahan melalui Dasar Perubahan Iklim Negara Brunei Darussalam (BNCCP).

  Ia merupakan sebahagian daripada Hearts Project Kindness BLNGolden syarikat itu dengan kerjasama Brunei LNG Eco Eagles, kedua-duanya inisiatif yang diterajui pekerja, dengan tujuan untuk memberi kembali kepada masyarakat dan memperjuangkan inisiatif kemampanan.

  Hajah Farida turut menyertai kempen pembersihan pantai tersebut. – Gambar oleh Daniel Lim
  Para sukarelawan mengutip sampah semasa kempen berkenaan. – Gambar oleh Daniel Lim

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...