Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Kempen Fast Heroes didik kanak-kanak selamatkan nyawa

MALAYSIA – Sekolah di seluruh dunia bekerjasama untuk membina komuniti kanak-kanak yang boleh menyelamatkan datuk dan nenek mereka.

Kempen Fast Heroes bertujuan untuk menjadikan kanak-kanak menjadi ‘wira-wira’ yang boleh membantu seseorang, kemungkinan besar datuk dan nenek mereka, yang mungkin mengalami strok.

Kempen Fast Heroes pertama kali dibangunkan oleh Jabatan Pendidikan dan Dasar Sosial di Universiti Macedonia, Greece, dan disokong oleh Angels Initiative, intervensi penjagaan kesihatan yang didedikasikan bagi meningkatkan peluang pesakit strok untuk terus hidup dan kehidupan tanpa kecacatan.

Memandangkan ramai kanak-kanak menghabiskan banyak masa dengan datuk dan nenek mereka semasa ibu bapa mereka bekerja, adalah wajar untuk mengajar kanak-kanak mengenali tanda-tanda strok kerana mereka mungkin berada berhampiran semasa kecemasan yang melibatkan datuk dan nenek mereka.

Akronim F.A.S.T adalah singkatan bagi Facial droop, Arm weakness, Speech dan Time to call ambulans when stroke strike. Program itu bermula di Jerman apabila seorang kanak-kanak berusia enam tahun, Amy, bertindak balas dengan sempurna apabila datuknya diserang angin ahmar dan rebah di taman permainan.

Sebahagian daripada peserta Fast Hero dari Tadika Sin Hwa, Parit Buntar. – ANN/The Star

Dia segera meminta bantuan, yang membantu menyelamatkan nyawa datuk kesayangannya, Klaus. Kisah nyata ini membuktikan kanak-kanak boleh memainkan peranan penting semasa kecemasan.

Pada tahun 2022, Majlis Strok Malaysia membawa program ini ke Malaysia dan setakat ini, 830 pelajar dari sekolah dan tadika yang mengambil bahagian telah terlibat dalam kempen Fast Heroes.

Institusi yang mengambil bahagian termasuk SJKC Sin Hwa, Parit Buntar, Tadika Sin Hwa, Parit Buntar, Akademi Asmet Taman Midah, Cheras di Kuala Lumpur dan Tadika Kuputra, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor.

Kempen Fast Heroes bertujuan untuk mendidik kanak-kanak mengenai tanda-tanda strok dan kepentingan bertindak pantas. Kanak-kanak diajar mengenali tiga gejala strok utama dan mendail 999 sekiranya berlaku kecemasan.

Buat masa ini, kempen di Malaysia tertumpu untuk kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun.

Ia adalah subjek yang berat untuk mengajar kanak-kanak dan oleh itu program ini menggunakan watak wira-wira animasi untuk menyampaikan mesej itu.

“Saya mahu menjadi wira yang boleh membantu orang lain. Jika datuk, nenek atau mana-mana orang tua diserang angin ahmar, saya ingin cepat mendail 999 untuk menghubungi ambulans,” kata peserta Fast hero dari Tadika Sin Hwa, Janice Lee Ros.

Ibu kepada seorang lagi peserta Fast hero bernama Raeesa dari Tadika Sin Hwa Parit Buntar berkata, pengajaran itu bukan sahaja bermaklumat tetapi ia menggalakkan kanak-kanak untuk lebih menjalinkan silaturahim dengan datuk dan nenek serta saudara mara yang sudah tua.

Di Malaysia, strok adalah salah satu daripada tiga punca utama kematian dan telah menjadi isu kesihatan awam yang penting.

Menurut Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2011 yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan, kadar prevalens strok adalah pada 0.7 peratus.

Selain itu, ia juga telah dimanifestasikan dalam kalangan belia, dengan 40 peratus daripada mereka yang dijangkiti adalah di bawah umur 60 tahun.

“Orang yang mengalami strok memerlukan akses kepada penjagaan akut berkualiti tinggi secepat mungkin, supaya mereka dapat bertahan dengan kehidupan mereka yang utuh.

Melalui Fast Heroes, kanak-kanak boleh membantu menyebarkan ilmu strok di kalangan keluarga mereka yang lebih dewasa,” kata ketua perubatan Boehringer Ingelheim (syarikat farmaseutikal) Dr Azhar Ahmad.

Walaupun kanak-kanak berumur empat hingga enam tahun masih sangat muda dan mungkin tidak dapat memahami pemahaman tentang strok, adalah penting bagi mereka untuk mengetahui apa yang perlu dilakukan apabila menghadapi kecemasan kerana strok boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Pengetua Tadika Sin Hwa Parit Buntar, Ng Sai Gin melahirkan rasa terima kasih atas inisiatif ini yang memanfaatkan sekolah untuk mewujudkan kesedaran strok di kalangan kanak-kanak.

Pemimpin projek Fast Heroes untuk Malaysia dan pakar neurologi perunding dari Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM, Dr Wan Asyraf Wan Zaidi dan pakar neurologi klinikal HPUPM Dr Anna Misya’il Abdul Rashid berkata percaya bahawa sebagai kanak-kanak adalah ‘tonggak masa depan’ program-program itu adalah inovatif dan diharapkan, mempunyai kesan untuk kesedaran strok yang lebih baik dalam masyarakat. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -