Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Kempen tanpa plastik dilancarkan untuk Sukan SEA

-

HANOI – Hashtag #Seagamesnoplastic dan #Greensport adalah sebahagian daripada kempen yang dilancarkan semasa Sukan Asia Tenggara (Sukan SEA) ke-31 untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang perlindungan alam sekitar, menurut penganjur.

Kempen itu dianjurkan bersama Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dan Pentadbiran Sukan Vietnam.

Ia bertujuan untuk mengurangkan produk plastik sekali pakai dan beg nilon di mesyuarat, tempat latihan, perlawanan dan tapak lain untuk atlet, perwakilan dan wartawan, dan pada acara sukan terbesar di rantau ini.

Peraturan 3R iaitu pengurangan, guna semula dan kitar semula telah dipromosikan sebagai sebahagian daripada aktiviti dalam kempen. Media dan rangkaian sosial telah digunakan untuk menyebarkan mesej perlindungan alam sekitar melalui artikel.

Tong sampah khas telah direka bentuk dan disediakan di stadium dan gimnasium. Sisa yang dikumpul akan dikelaskan, dikitar semula, dan dirawat mengikut peraturan.

Pelbagai cenderamata seperti rantai kunci dan buku panduan telah dibuat daripada bahan kitar semula seperti logam, kain dan kayu. – ANN/VNS

Pelbagai cenderamata seperti rantai kunci dan buku panduan telah dibuat daripada bahan kitar semula seperti logam, kain dan kayu. Kempen itu menyaksikan penyertaan sukarelawan yang mengumpul sisa dan melaksanakan tugas komunikasi di stadium dan tempat sukan. Mereka juga dibekalkan dengan latihan, pakaian seragam, dokumen dan peralatan untuk membantu.

Penonton juga disarankan untuk mengutip sisa di stadium dan menukar sisa untuk hadiah. Botol air mesra alam, beg, kotak, cawan, pisau, sudu dan garpu akan menggantikan produk plastik sekali guna semasa Sukan.

Di kawasan yang menganjurkan acara tersebut, terdapat bas yang membawa mesej perlindungan alam sekitar sepanjang temasya itu. Sukan SEA 31 bertemakan For a Stronger South East Asia akan diadakan di ibu negara dan 11 wilayah serta bandar berjiran dari 12 hingga 23 Mei.

Ia menampilkan 40 sukan dengan lebih 500 acara dan dijangka menarik kira-kira 10,000 peserta. Acara dwitahunan itu mulanya dijadualkan pada akhir 2021 tetapi ditangguhkan kerana wabak.

Vietnam menyasarkan untuk menggunakan hanya beg plastik dan pembungkusan mesra alam di pusat beli-belah dan pasar raya menjelang 2025, menurut projek yang diluluskan oleh Timbalan Perdana Menteri Le Van Thanh.

Matlamat lain termasuk mengumpul, mengguna semula, mengitar semula dan merawat 85 peratus sisa plastik; mengurangkan separuh sisa plastik yang dibuang di lautan; dan 100 peratus kompleks pelancongan dan hotel tidak menggunakan beg plastik tidak terbiodegradasi dan produk plastik sekali guna menjelang 2025.

Projek itu akan mengurangkan pengeluaran dan penggunaan beg plastik tidak terbiodegradasi dan produk plastik sekali guna, sambil meningkatkan kesedaran tentang kesan berbahaya plastik sekali guna terhadap alam sekitar, ekosistem dan kesihatan manusia.– ANN/VNS

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -