Kenaikan harga petroleum sukarkan rakyat Ghana

ACCRA – Di tengah-tengah kenaikan kos produk petroleum dan tambang pengangkutan, ramai rakyat Ghana memberitahu Xinhua dalam temu bual jalanan minggu ini mereka merasai semakin sukar.

Majlis Penyelarasan Pengangkutan Jalan di Ghana mengumumkan kenaikan 15 peratus tambang pengangkutan pada Februari berikutan produk berkaitan petroleum yang sama dengan harga import, meningkat berterusan sejak awal tahun ini.

Richmond Larbie, seorang jurubank yang berulang-alik antara ibu kota Accra dan bandar pelabuhan timur Tema setiap hari, memberitahu Xinhua tambahan satu cedi Ghana (AS$0.13) tambang yang dikenakan bagi setiap perjalanan di sepanjang koridor itu membawa kesan domino ke atas kos sara hidupnya.

“Kos sara hidup telah meningkat berikutan tambang pengangkutan yang lebih tinggi dan telah mengurangkan taraf hidup umum kerana tiada peningkatan yang sepadan dalam pendapatan untuk mengimbangi kenaikan tambang, harga barangan dan perkhidmatan am yang lebih tinggi,” kata Larbie.

Keadaan menjadi kritikal bagi penduduk bandar, kebanyakan mereka bertukar bas sekurang-kurangnya sekali sehari sebelum sampai ke destinasi mereka. Vivian Braimah, penjual pakaian terpakai, berkata kos pengangkutan yang lebih tinggi dan harga komoditi telah melumpuhkan perniagaan dan menjejaskan pendapatan peniaga.

Kelihatan kenderaan keluar dari stesen minyak di Accra, Ghana. – Xinhua

“Perkara ini lebih sukar bagi mereka yang mempunyai anak-anak yang bersekolah, kerana dengan tiga anak saya, kos pengangkutan mereka, subsidi makanan, dan kos lain semuanya meningkat dua kali ganda, dan keluarga tidak dapat menikmati hidangan tiga kali sehari,” kata Braimah kepada Xinhua.

Braimah menggesa kerajaan memperkenalkan beberapa langkah untuk meringankan kesusahan rakyat dan mengurangkan sedikit kesusahan me-reka. Di tengah-tengah kemarahan rakyat Ghana, pemandu bas komersial masih perlu mencari kenaikan tambang mereka sejajar dengan kenaikan harga petroleum yang berterusan.

“Kami perlu memulakan latihan untuk berulang-alik ke tempat kerja dengan berjalan kaki kerana tambang pengangkutan mungkin tidak dapat ditanggung,” kata Rebecca Akordor, seorang penjual pakaian di Makola, pasar pusat di CBD.

“Bukan satu rahsia bahawa ekonomi kita sedang melalui masa yang sukar.

“Ia juga bukan rahsia bahawa kita tidak bersendirian dalam situasi ini.

“Banyak fenomena yang kita hadapi juga jelas di banyak bahagian dunia,” kata Presiden Ghana Nana Addo Dankwa Akuffo-Addo baru-baru ini, semasa mesyuarat dengan Majlis Negara, badan penasihat yang diberi mandat oleh perlembagaan kepada presiden.

Presiden berikrar kerajaan akan membuat beberapa ‘keputusan yang sukar tetapi perlu’ untuk membawa ekonomi kembali ke landasan dan mengurangkan kesan cabaran ini kepada rakyat.

Ernest Addison, gabenor bank pusat, berkata pada hari Isnin lalu kerajaan merancang untuk menyuntik kira-kira AS$2 bilion ke dalam ekonomi melalui pembiayaan bajet.

Addison berkata beliau berharap tindakan ini akan mengukuhkan cedi Ghana bersama-sama dengan langkah dasar monetari.

Sesetengah rakyat Ghana memberitahu Xinhua bahawa mereka berharap cedi yang lebih kukuh juga akan mengurangkan kesan susut nilai tukaran mata wang terhadap peningkatan harga petroleum, sekali gus membawa kepada harga lebih rendah bagi produk petroleum, kos pengangkutan dan harga komoditi, untuk meredakan ekonomi terjejas teruk. – Xinhua