Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Kenderaan elektrik China siap dieksport ke Eropah

-

BEIJING, 14 SEPT – Sebanyak 10,000 Kendera-an Elektrik Bateri (BEV) keluaran Korporat Industri Automotif Shanghai (SAIC) sudah siap untuk dieksport ke pasaran Eropah, kata Naib Pengarah Jabatan Pertama Industri Kelengkapan Kementerian Industri dan Maklumat China (MIIT), Guo Shougang.

Beliau berkata kumpulan pertama BEV ‘keluaran China’ itu bakal dipasarkan ke lebih 80 negara di dunia.

“Eksport ke Eropah itu menandakan pemain industri China mencapai kemajuan signifikan dalam senario global. Pengeksportan BEV China yang mengalami perkembangan pesat juga kondusif bagi transformasi industri automobil global ke arah tenaga elektrik.

“China akan terus menyempurnakan dasar dan peraturan yang terbabit, dan menyediakan sokongan dalam bidang kewangan penggunaan, kredit dan insurans bagi mempergiatkan penjenamaan BEV China di seberang laut,” kata beliau kelmarin.

Menurut statistik terkini yang diumumkan Persatuan Pengilang Automobil China (CAAM), Chinsa sudah mengeksport sebanyak 341,000 BEV pada Januari hingga Ogos 2022 sekali gus menyumbang 26.7 peratus dalam keseluruhan eksport automobil. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -