Friday, March 31, 2023
27.2 C
Brunei

-

Kepala kambing, hidangan kegemaran lewat malam di Bolivia

ORURO, BOLIVIA, 6 MAC – Di sebuah meja di sudut jalan di Oruro di barat Bolivia, pelanggan lewat malam bersiap sedia untuk menikmati hidangan kegemaran iaitu kepala kambing panggang.

Pengunjung lewat malam menikmati setiap bahagian kepala, menggunakan jari mereka untuk menarik cebisan daging dan otak. Doris Cuba meneruskan tradisi yang dimulakan oleh neneknya untuk menghidangkan hidangan itu setiap Jumaat hingga Ahad dari jam 5 petang hingga 6 pagi.

Setelah dibersihkan dan diperasakan dengan garam, kepala kambing dibakar dalam ketuhar yang dibakar kayu selama tujuh hingga lapan jam, kemudian dimakan bersama roti dan cili.

Cuba bersama adiknya melayani pelanggan yang datang berterusan melalui malam-malam hujung minggu di Altiplano Bolivia, yang terletak pada ketinggian 3,700 meter dengan suhu musim panas antara enam dan 19 darjah Celsius.

Bukan sekadar tradisi Bolivia, kepala kambing biri-biri juga dikenali sebagai ‘smiley’ di Afrika Selatan kerana cara gigi haiwan itu terdedah seperti senyum ketika ia dimasak.

Beliau berkata penting untuk makan hidangan dengan cepat supaya daging tidak menjadi sejuk.

Pada cuti umum, seperti karnival Oruro, Cuba berkata mereka boleh menjual sehingga 200 hidangan pada harga bersamaan sekitar $7 setiap satu. Ia cukup untuk menyara dua keluarga dan membayar kos perniagaan.

Adik beradik itu enggan mendedahkan resipinya kerana ia adalah rahsia keluarga diturunkan oleh nenek mereka. – AFP

Pelanggan bergambar bersama hidangan kepala kambing panggang, masakan tradisi Oruro, di bandar Bolivia ini pada 18 Februari 2023. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -