Kepelbagaian idea dalam pembuatan penutup mulut

DAMSYIK – Di tengah penularan pandemik COVID-19 yang berlaku sehingga kini, beberapa warga Syria beralih ke penutup mulut dan hidung yang disesuaikan untuk menambahkan sentuhan gaya dan keperibadian pada pakaian pelindung mereka.

Di sebuah salon kecantikan di Damsyik, Zeina Halal, pengurus, mengemukakan idea itu pada peringkat awal penyebaran COVID-19 di Syria.

Pada mulanya, pekerjanya memakai penutup mulut dan hidung biasa tetapi setelah memikirkannya, Halal mula merancang penutup mulut dan hidung untuk pekerjanya dengan nama dan logo salon yang disesuaikan dengan mereka.

“Ketika kami membuka pusat ini, kami bertekad untuk meminta semua kakitangan memakai penutup mulut dan hidung sehingga idea itu bermula di sini dan pengunjung kami menyukai idea itu dan mula membuat pesanan untuk mendapatkan penutup mulut dan hidung yang bergaya,” katanya kepada media.

Di salonnya, yang mengurus pengunjung dari pendananan rambut, hingga reka bentuk solek dan fesyen, Halal bekerja di mesin jahit automatik, di mana dia memasukkan nama atau kata-kata dan memilih corak atau logo untuk diletakkan di atas topeng.

Mesin jahit automatik mereka corak rama-rama di atas permukaan penutup mulut dan hidung. – Xinhua
Zeina Halal, pengurus salon kecantikan dan fesyen, mengendalikan mesin jahit automatik untuk membuat penutup mulut dan hidung di Damsyik, Syria. – Xinhua
Seorang tukang jahit memotong kain untuk membuat penutup mulut dan hidung. – Xinhua

Halal, pemuda berambut kerinting coklat muda dan bercermin mata coklat bulat bekerja dalam pembuatan. Sebelum mula membuat penutup mulut dan hidung, dia akan membantu pelanggan memilih pelbagai warna dan corak.

Halal meletakkan kain di mesin jahit dan menggunakan skrin sentuh yang dilekatkan pada mesin untuk memilih gambar dan memasukkan nama atau kata-kata seperti ‘tidak ada ciuman’ atau ‘menjaga jarak.’

Setelah itu, dia membawa topeng itu ke tukang jahit lain yang memotong kain dengan ukuran yang tepat, sama ada untuk lelaki atau wanita dan warga emas atau kanak-kanak.

Dia mengatakan bahawa dia sekarang mengambil pesanan khas dari pelanggan atau syarikat yang ingin membuat penutup mulut dan hidung buatan sendiri dengan logo syarikat kepada pekerja.

“Saya ingin membuat penutup mulut dan hidung khas yang menonjol, saya mahu orang mempunyai penutup mulut dan hidung khas mereka yang unik,” katanya.

Dia mengatakan bahawa orang ramai membuat permintaan terhadap penutup mulut dan hidung buatan khas kerana mereka dapat mencucinya dan terus memakainya, tidak seperti jenis topeng pembedahan yang perlu diganti secara bebas.

“Ada permintaan yang baik untuk penutup mulut dan hidung ini yang dapat dipakai di kedua sisi dan meletakkan logo dan kata-kata di kedua sisi sehingga orang merasa mereka dapat memakainya pada bila-bila masa,” katanya.

Bagi Halal, fesyen adalah aspek penting dalam kehidupan orang ramai kerana ia menjadikan orang menyukai perkara yang mereka pakai dan gunakan,penutup mulut dan hidung juga tidak terkecuali.

“Dengan menambahkan gambar, nama, atau kata dan warna, kami mendorong lebih banyak orang memakainya,” katanya.

Firas Marwan, seorang pelanggan, mengatakan bahawa anaknya yang berusia 5 tahun tidak menyukai pentup mulut dan hidung yang biasa sehingga dia harus datang dan membuat pesanan khas untuk memiliki penutup mulut dan hidung untuk kanak-kanak dengan gambar Spiderman di atasnya.

“Oleh kerana penutup mulut dan hidung telah menjadi sebahagian dari kehidupan seharian kita, kita perlu memastikan bahawa kita selesa di dalamnya dan bahawa anak-anak kita menyukainya sehingga dapat memakainya, dan saya rasa anak saya akan menyukai penutup mulut dan hidung baharunya,” katanya. – Xinhua