Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Keputusan ujian makmal B.1.1.529 dalam masa dua minggu

-

FRANKFURT, 26 NOV – Syarikat farmaseutikal Jerman, BioNTech hari ini berkata ia segera mengkaji betapa berkesannya vaksin koronavirus yang dibangun-kannya bersama Pfizer memberi perlindungan terhadapan varian baharu B.1.1.529 yang dikesan di Afrika Selatan.

“Kami menjangkakan lebih banyak data dari makmal ujian dalam masa dua minggu paling cepat,” menurut jurucakap.

“Data tersebut akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai sama ada B.1.1.529 mungkin menjadi lepasan va-rian yang memerlukan pengubahsuaian terhadap vaksin kami sekiranya ia merebak ke seluruh dunia. Penemuan varian baharu oleh saintis di Afrika Selatan mencetuskan kebimbangan dunia, di tengah-tengah kerisauan mengenai mutasi berganda yang mungkin lebih berbahaya berbanding strain Delta yang mudah merebak.

BioNTech berkata varian B.1.1.529 ‘sangat berbeza daripada pemantauan varian sebelumnya kerana ia mempunyai mutasi tambahan pada peningkatan protein.

Namun ia berkata meskipun menerima suntikan – berdasarkan teknologi novel mRNA – memerlukan pengubahsuaian yang mesti dibuat segera. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -