Keputusan ujian swab dipercepatkan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 OGOS – Negara Brunei Darussalam akan berupaya melaksanakan antara 8,000 hingga 10,000 ujian SARS-CoV-2 dalam masa 24 jam apabila kedua-dua makmal iaitu Makmal Brunei COVID-19 AirLab dan Makmal Virologi Tambahan di Jalan Sumbiling, beroperasi sepenuhnya.

Dengan adanya kedua-dua makmal itu, ia akan membolehkan Kementerian Kesihatan mendapatkan keputusan ujian dalam tempoh kurang daripada 24 jam atau paling maksimum 24 jam.

Perkara itu dijelaskan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar ketika memberikan penerangan lanjut mengenai keupayaan Makmal Brunei COVID-19 AirLab semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Mengulas soalan mengenai pelaksanaan ujian swab besar-besaran pada lokasi yang menunjukkan jangkitan yang banyak, Yang Berhormat Dato berkata bahawa pada masa ini, pihaknya sedaya-upaya berusaha untuk mengawal situasi dengan melakukan pengesanan kontak di mana mereka yang mempunyai Perintah Kuarantin akan dilakukan ujian swab secepat mungkin.

Manakala itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah berkata, dengan adanya makmal baharu itu, setelah semua ujian tertunggak dapat disiapkan, kita akan dapat melaksanakan ujian serta mendapatkan gambaran keputusan ujian yang lebih jelas.

Bahagian dalam makmal Brunei COVID-19 AirLab di BRIDEX yang akan memastikan keputusan swab diperolehi dengan cepat. – Gambar serahan Sparks Co

Dalam hubungan itu, beliau berharap pihaknya akan dapat mengemukakan jumlah angka ujian yang terkini serta mengumumkan jumlah-jumlah kes jangkitan yang berlaku dalam tempoh 24 jam terdahulu.

Ia merupakan kaedah yang baik untuk menunjukkan trend serta tahap jangkitan terkini di negara ini di mana ia akan membolehkan pengurusan yang lebih baik.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Yang Berhormat Dato berkata, jika terdapat penularan, adalah penting pengawalan dilakukan menerusi pengasingan, ujian dan pengesanan.

Beliau menambah jika dapat melakukan ujian berkenaan, mereka berupaya untuk mendapatkan keputusan ujian yang terkini, dapat mengetahui siapa yang positif pada hari berkenaan supaya mereka dapat melakukan pengesanan dengan pantas serta mengasingkannya.

Yang Berhormat Dato juga menerangkan, dengan penubuhan makmal baharu itu, setentunya mereka memerlukan khidmat kepakaran luar bagi peringkat permulaan dan sedang menambah jumlah petugas tempatan supaya mereka dapat mengenali serta mengambil alih tugas-tugas berkenaan dengan cepat.

“Kementerian Kesihatan dengan bantuan daripada banyak kementerian sedang berusaha untuk mendapatkan lebih ramai orang untuk berkhidmat dalam makmal itu,” tekannya.

Menambah kepada penerangan itu, Yang Berhormat Dato mendedahkan bahawa pihaknya telah mengambil seramai 13 orang pegawai saintifik baharu untuk bertugas dengan harapan jumlah petugas berkenaan akan bertambah pada masa akan datang.

Mengulas lanjut mengenai kolaborasi dengan Beijing Genomics Institute (BGI) dalam penubuhan Brunei COVID-19 AirLab, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew berkata bahawa BGI merupakan sebuah syarikat yang berpangkalan di China dan telah berhubung dengan syarikat berkenaan sekitar 2016 atau 2017 bagi membincangkan kemungkinan untuk menubuhkan operasi mereka di Brunei.

Beliau menerangkan lagi bahawa ketika rundingan mengenai keberadaan mereka di Brunei bagi menawarkan perkhidmatan di rantau ini, berlakunya penularan COVID-19, di mana pihak BGI telah memberikan banyak bantuan kepada Brunei termasuk menyediakan kit ujian dan dengan kolaborasi berkenaan, negara berpeluang untuk mendapatkan sebilangan besar barangan yang diperlukan dengan cepat.

“BGI bukan sahaja bekerjasama dengan kita di rantau ini, tetapi mereka juga sudah mula untuk berkhidmat di negara-negara lain di rantau ini. Namun begitu, kita merupakan negara pertama yang bekerjasama dengan pihak BGI di rantau ini. Dengan peningkatan jumlah kes jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam dan tunggakan besar ujian SARS-CoV-2, kita perlu untuk menubuhkan makmal ujian dengan pantas.

“Kami membincangkan mengenai meningkatkan kapasiti hanya beberapa hari lalu dan kini dapat dilihat bahawa makmal itu telah ditubuhkan serta siap beroperasi pada lewat petang ini,” tambahnya.