Kerajaan Belanda angkat sumpah, tekad fokus pada iklim

THE HAGUE, 10 JAN – Kerajaan pakatan perdana menteri Belanda, Mark Rutte mengangkat sumpah hari ini buat kali keempat berturut-turut, dalam rekod 10 bulan selepas pilihan raya, dengan ikrar untuk berbelanja besar untuk perubahan iklim dan COVID-19.

Kerajaan baharu akan memperuntukkan AS$40 bilion untuk langkah-langkah pemuliharaan iklim kerana salah satu negara yang paling rendah di dunia menghadapi kesan kenaikan paras laut dan akan membina dua stesen jana kuasa nuklear baharu.

Pakatan baharu itu juga menghadapi tugas segera untuk memutuskan sama ada rekod kes jangkitan Omicron bermaksud ia harus melanjutkan sekatan COVID-19 yang paling sukar di Eropah, yang akan tamat pada hari Jumaat.

Tugas utama dalam kerajaan baharu termasuk Sigrid Kaag sebagai menteri kewangan, salah seorang daripada bilangan wanita dalam kabinet dan pendahulunya, Wopke Hoekstra berpindah ke menteri luar.

Raja Belanda, Willem-Alexander akan mengangkat sumpah dalam kabinet baharu mulai 10:30 pagi waktu tempatan di bilik tarian besar Istana Noordeinde Diraja di The Hague.

Rutte, 54, telah berikrar untuk memulakan semula walaupun pada hakikatnya beliau telah menjadi perdana menteri sejak 2010, menjadikannya pemimpin kedua paling lama berkhidmat di Kesatuan Eropah selepas Viktor Orban dari Hungary.

Walaupun rekod 271 hari rundingan selepas pilihan raya pada Mac, pakat itu juga terdiri daripada empat parti yang sama seperti kerajaan lepas – VVD kanan tengah Rutte, D66 progresif Kaag, CDA kanan tengah Hoekstra dan Christen Unie yang konservatif.

Belanda telah mencipta satu lagi rekod tidak diingini dengan berada di bawah kerajaan sementara selama hampir setahun, selepas pakatan sebelumnya meletak jawatan pada Januari 2021 kerana skandal faedah kanak-kanak. – AFP

Raja Willem-Alexander bergambar dengan Mark Rutte di luar Istana Noordeinde di The Hague hari ini. – AFP