Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

Kerajaan Jerman hadapi ujian hubungan Rusia, China

-

WASHINGTON, 6 JAN – Jerman telah mendapati ianya berdepan beberapa siri cabaran dalam hubungannya dengan Rusia dan China sejak memegang jawatan bulan lalu yang menguji kecekalan dasar luar kerajaan baharu.

Antaranya ialah pembinaan tentera Moscow berhampiran Ukraine dan kesan sampingan diplomatik daripada keputusan mahkamah mendapati bahawa kerajaan Rusia berada di sebalik pembunuhan 2019 seorang penentang Chechnya di Berlin.

Tekanan China terhadap rakan ahli Kesatuan Eropah juga telah mendorong Jerman untuk memihak kepada salah satu rakan dagangan terbesarnya.

Isu itu menjadi perhatian semasa lawatan yang dibuat oleh Menteri Luar Jerman, Annalena Baerbock hari ini ke Washington, bertujuan untuk menonjolkan pendirian bersama antara kerajaannya dan Amerika Syarikat mengenai Rusia. Beliau pulang semula ke Jerman hari ini.

Tetapi di tengah-tengah menunjukkan perpaduan, perbezaan juga telah muncul, dengan sekutu rapat trans-Atlantiknya dan dalam kerajaan Jerman sendiri.

Semasa pilihan raya tahun lalu untuk menggantikan pemimpin lama Jerman, Angela Merkel, Baerbock berkempen pada program dasar luar yang menganjurkan sistem yang lebih tegas ke arah Moscow dan Beijing dalam isu keselamatan dan hak asasi manusia.

Saingannya, Olaf Scholz, yang menjadi canselor Jerman selepas Parti Demokratik Sosialnya memenangi undian, mengambil pendirian yang lebih lembut terhadap Rusia. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -