Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Kerajaan Thai harus ‘cerminkan kehendak rakyat’

  BANGKOK, 17 MEI – Thailand sepatutnya mempunyai kerajaan yang ‘mencerminkan kehendak rakyat’, kata pemerhati tinjauan pendapat serantau, hari ini.

  Ini berikutan usaha pembangkang yang menang untuk mengambil alih kuasa menghadapi tentangan daripada senator yang dilantik oleh junta.

  Parti Move Forward (MFP) yang progresif muncul pada pilihan raya Ahad sebagai parti terbesar selepas pengundi dengan tegas menolak hampir sedekad pemerintahan yang disokong tentera.

  Pemerhati serantau dari Rangkaian Pilihan Raya Bebas Asia (ANFREL) menyanjung tinggi peratusan keluar mengundi lebih 75 peratus dan berkata, tinjauan itu lebih telus berbanding sebelumnya pada 2019.

  “ANFREL berharap pilihan raya umum ini dapat membentuk kerajaan yang mencerminkan kehendak rakyat,” kata kumpulan itu dalam satu laporan.

  MFP memenangi 152 kerusi diikuti parti pesaing Pheu Thai di tempat kedua dengan 141 dan kedua-dua pihak akan bertemu untuk rundingan pakatan lewat hari ini.

  Mereka sedang mengusahakan gabungan enam parti yang akan memberi mereka lebih 300 daripada 500 kerusi dewan rakyat.

  Bagaimanapun untuk mendapatkan jawatan perdana menteri, gabungan itu memerlukan majoriti di kedua-dua dewan – termasuk Senat, yang 250 ahlinya dipilih sendiri oleh junta sebelumnya. – AFP

  Pita Limjaroenrat (kanan) berjabat tangan dengan pemimpin Parti Pheu Thai, Chonlanan Srikaew di sebuah restoran di Bangkok kelmarin semasa pertemuan dengan rakan gabungan berpotensi untuk membentuk kerajaan baharu – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -