Friday, December 8, 2023
24.5 C
Brunei

  -

  Kerana pembalakan, Manila berdepan banjir terburuk

  BARAS, FILIPINA – Dari rumahnya di pinggir bandar Manila, Rowena Jimenez tidak nampak pergunungan terdedah di sekitar bandar yang dibina itu.

  Tetapi dia merasakan kesan penebangan hutan setiap kali ruang tamunya dilanda banjir.

  Pertanian tebang dan bakar, pembalakan haram, perlombongan lubang terbuka dan pembangunan yang didorong oleh pertumbuhan penduduk telah melenyapkan banyak pokok di Filipina yang dahulunya berhutan lebat.

  Di Manila, di mana lebih 13 juta orang tinggal, kawasan rendah sering ditenggelami air apabila ribut membadai banjaran gunung Sierra Madre, yang terletak di timur bandar dan bertindak sebagai penghalang kepada cuaca buruk.

  Tetapi tanpa pokok yang mencukupi untuk membantu menyerap hujan, sejumlah besar air turun dari cerun dan ke saluran air yang mengalir ke metropolis, menjadikan kawasan kejiranan paya yang diserang penyakit.

  Jimenez, 49, sudah tidak terhitung banyaknya berapa kali sungai Marikina melimpahi tebingnya dan membanjiri tingkat bawah rumah konkrit dua bilik tidur keluarganya, beberapa blok dari pinggir air.

  “Selalu ada kebimbangan ia akan berulang lagi,” kata Jimenez, yang tinggal bersama suami, anak perempuan bongsu, kakak, anak saudara dan ibunya.

  “Hati awda terluka kerana awda menyedari sesuatu yang dibeli dengan kerja keras untuk akan musnah lagi,” ujarnya.

  Jimenez menyalahkan ‘penyalahgunaan’ alam sekitar di hulu di Lembangan Sungai Upper Marikina – kawasan tadahan seluas kira-kira 26,000 hektar di kaki bukit selatan Sierra Madre.

  Hanya 2.1 peratus daripada kawasan tadahan air yang diliputi oleh ‘hutan tertutup’ pada 2015, menurut laporan Bank Dunia.

  Anjuran air daripada pergunungan mengalir ke lembangan, yang penting untuk mengawal aliran air ke Manila.

  Ia telah diisytiharkan sebagai ‘landskap dilindungi’ pada 2011 oleh presiden ketika itu Benigno Aquino, di bawah undang-undang yang bertujuan untuk memastikan ‘kepelbagaian biologi dan pembangunan mampan’.

  Namun sudah dua tahun selepas Taufan Ketsana, yang dikenali di Filipina sebagai Ribut Tropika Ondoy, telah menenggelamkan 80 peratus bandar itu dan membunuh ratusan orang.

  Tetapi ketika itu, banyak pokok di kawasan tadahan telah ditebang untuk membuat jalan raya, tempat letak kereta, pusat peranginan persendirian dan pembahagian kediaman.

  Jimenez masih menggigil mengenangkan air mencecah 23 kaki tinggi dan memaksa keluarganya berkumpul di atas bumbung rumah mereka.

  “Kami tidak menyelamatkan apa-apa kecuali diri kami sendiri,” katanya.

  Gabungan pembangunan di kawasan tadahan dan ribut lembap yang disebabkan oleh perubahan iklim telah memburukkan lagi banjir di Manila, kata Rex Cruz, pakar pengurusan tadahan air di Universiti Filipina.

  “Permukaan tadahan air Marikina diubah suai menjadi sesuatu yang tidak mampu menyerap air hujan yang banyak,” katanya.

  Ini juga menyebabkan kekurangan air pada musim kemarau.

  Cruz berkata keadaan akan bertambah buruk jika ‘keadaan tidak berubah’ di negara itu, yang disenaraikan antara negara paling terdedah kepada kesan perubahan iklim.

  Data rasmi menunjukkan litupan ‘hutan tertutup’ di Nusantara yang mempunyai jumlah keluasan tanah 30 juta hektar merosot daripada 2.56 juta hektar pada 2003 kepada 1.93 juta pada 2010.

  Ia meningkat kepada 2.22 juta hektar pada 2020.

  Melindungi hutan sedia ada dan menanam semula pokok lain menjadi sukar kerana rasuah dan kadangkala konflik ganas berkaitan pemilikan dan penggunaan tanah.

  Pemerhati Global Witness meletakkan Filipina sebagai salah sebuah negara paling berbahaya di dunia untuk pencinta alam sekitar, dengan 19 terbunuh pada 2021 dan 270 terbunuh dalam dekad sebelumnya.

  Yayasan Georizab Masungi telah menghabiskan masa bertahun-tahun mencuba menghutankan semula kira-kira 3,000 hektar di lembangan Upper Marikina yang terletak kurang 30km dari Manila.

  Tetapi terdapat pertikaian sama ada tanah itu perlu dipulihara atau dibangunkan.
  Sesetengah orang mahu menggunakannya untuk kuari, membakar kayu untuk arang, membina pusat peranginan atau menanam tanaman.

  Jabatan Penjara mahu membina ibu pejabatnya di sana.

  Renjer hutan Masungi, Kuhkan Maas, 32, telah dianiaya malah ditembak kerana cuba melindungi tanah itu, tempatnya menanam beribu-ribu pokok sejak sedekad lalu.
  Tetapi, dia tidak takut.

  “Impian saya adalah untuk melihat semua pokok yang kami tanam tumbuh subur dan melihat tanah yang dahulunya tandus menjadi hutan yang subur,” kata Maas, masih menanggung parut akibat peluru menembusi lehernya pada 2021.

  Tanpa dasar guna tanah dan undang-undang persekitaran bersepadu untuk mengawal penggunaan sumber yang bersaing, sukar untuk dibangunkan secara mampan, kata peguam Tony La Vina, menyifatkan ia sebagai ‘masalah jahat’.

  Penduduk Manila, Jimenez berkata, rumah keluarganya tidak pernah dinaiki air pada tahun 1980an apabila dia teringat sungai Marikina sebagai ‘suci’ dan dikelilingi oleh ladang, pokok dan segelintir keluarga.

  Tetapi apabila semakin banyak tanah dibangunkan untuk populasi yang semakin meningkat, rumah mereka mula banjir pada dekad berikutnya.

  Sejak itu, Jimenez berkata rumah keluarga itu ditenggelami air sekali atau dua kali setahun, kadang-kadang lebih.

  Meskipun hujan renyai-renyai sudah cukup membuatkan ibunya yang menghidap penyakit Alzheimer menjadi panik.

  “Dia akan mengemas barang, memasukkannya ke dalam beg plastik dan mengomel kami untuk mula mengemas,” kata Jimenez.

  “Menyedihkan apabila mengetahui satu-satunya memori yang diingatnya hanyalah hujan dan banjir,” katanya. – AFP

  Jimenez bimbang kejadian banjir akan berulang kembali. – AFP

  Yayasan Georizab Masungi telah menghabiskan masa bertahun-tahun mencuba menghutankan semula kira-kira 3,000 hektar di lembangan Upper Marikina yang terletak kurang 30km dari Manila. – AFP

  Rowena Jimenez menunjukkan ketinggian paras air banjir pernah naik di rumahnya. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....

  5 maut dalam kebakaran