Kerana stigma, warga Korea Selatan belot

SEOUL, 9 JULAI – Seorang lelaki Korea Selatan yang membelot ke Korea Utara sebahagiannya adalah didorong oleh stigma dan bebanan kewangan yang menyusuli penghijrahan ibu bapanya sendiri ke Pyongyang lebih tiga dekad lalu, kata kawannya hari ini.

Choe In-guk, 72, tiba di Pyongyang pada Sabtu dan mengumumkan beliau akan tinggal di sana dalam satu video yang disiarkan oleh media Korea Utara, mengikut jejak langkah ibu bapanya yang membelot pada 1986.

Tindakan sedemikian adalah amat luar biasa dan jarang berlaku. Korea Selatan berkata lebih daripada 30,000 orang telah melarikan diri ke sana sejak perang Korea 1950-53 untuk melepaskan diri daripada penindasan dan kemiskinan berdekad lamanya di Utara.

Sepanjang hayatnya, Choe gagal mendapatkan pekerjaan yang stabil selepas pembelotan ibu bapanya dan tidak dapat menghapus kaitan ‘terkenal’ pada masa itu berhubung permusuhan di antara Pyongyang dan Seoul, beritahu kawannya Na Han-yub kepada AFP di ibu negara Korea Selatan.

“Beliau sentiasa rasa bersalah beliau tidak dapat membantu anaknya dari segi kewangan,” kata Na, menambah Choe mempunyai hubungan yang tidak rapat dengan mereka dan isterinya.

Seorang lagi rakan Choe bernama Song Beom-du memberitahu akhbar Dong-A Ilbo bahawa pembelot telah berkata tidak adanya apa-apa yang dapat dilakukannya di Korea Selatan dan hidupnya ‘menderita.’

Choe In-guk telah mengadakan 12 lawatan ke sempadan sejak 2001, kata kerajaan Korea Selatan, dengan kunjungan terbaharu pada November tahun lalu pada ulang tahun ketiga kematian ibunya.- AFP