Kereta api China-Laos bantu pembangunan wilayah sempadan

BANGKOK – Terbentang di Sungai Mekong dan ibu kota Laos, Vientiane, kira-kira 22km merentasi sungai, wilayah Nong Khai timur laut Thailand menjangkakan kereta api China-Laos yang akan datang memberi laluan kepada pembangunan wilayah sempadan.

“Kereta api China-Laos akan membantu meningkatkan hubungan ekonomi dan perdagangan antara Thailand dan China,” kata Jiranun Sakultangphaisal, penasihat persatuan pelancongan Nong Khai.

“Pasaran China adalah besar. Perniagaan Laos pasti akan mendapat manfaat daripada pengembangan perdagangan dengan China selepas pelancaran perkhidmatan rel baharu, yang juga akan memberikan rangsangan kepada perniagaan Thailand,” kata Jiranun.

“Ini berita baik untuk perniagaan Nong Khai,” katanya, menjangkakan laluan kereta api itu memberi peluang kepada industri pelancongan yang dilanda pandemik itu.

Kereta api itu akan menjadikan perjalanan rentas sempadan mudah, lebih ramai pelancong ke Nong Khai dan mewujudkan peluang pembangunan untuk tempatan, penginapan dan industri berkaitan pelancongan lain, katanya.

Kelihatan kereta api tiba di stesen Nong Khai di wilayah Nong Khai, Thailand. – Xinhua
Gambar bertarikh 15 November menunjukkan sebuah trak dalam perjalanan dari Laos ke Thailand melalui Jambatan Persahabatan Thai-Lao Pertama di wilayah Nong Khai, Thailand. – Xinhua

Menaiki kereta api China-Laos, Nong Khai harus meningkatkan kerjasama dengan wilayah di sepanjang kereta api untuk membangunkan lawatan pengembaraan bertemakan kereta api, di mana orang ramai dapat melihat pemandangan indah di sepanjang jalan, katanya.

Kereta Api China-Laos, yang merentasi lebih 1,000km menghubungkan Vientiane dan Kunming, ibu kota Wilayah Yunnan di China, dijadualkan akan beroperasi minggu ini.

Laluan kereta api itu, yang memulakan pembinaan pada 2016, dijangka mengurangkan masa perjalanan darat antara dua bandar itu kepada kurang daripada sehari.

Bagi Ji Shulian, yang telah menjalankan kedai runcit di Nong Khai selama lapan tahun, kereta api baharu itu memberi petanda baik untuk perniagaannya.

“Komoditi yang saya jual di sini adalah diimport dari China dan diangkut dengan lori. Dulu perjalanan mengambil masa seminggu, tetapi kini mengambil masa lebih dua minggu.

Pembukaan kereta api China-Laos akan membantu saya menjimatkan masa dan wang,” kata wanita berusia 31 tahun dari Bandar Shantou, Guangdong, selatan China.

Duangjai Sukkasemsin, naib pengerusi Dewan Perniagaan Nong Khai, menjangkakan perdagangan antara Thailand dan China, terutamanya eksport buah segar Thailand dan produk pertanian lain ke China dan eksport produk berteknologi tinggi China ke Thailand, akan meningkat selepas pembukaan.

Kereta api China-Laos yang akan meningkatkan pemba-ngunan industri logistik dan pergudangan di Nong Khai.

Dengan merebut peluang baharu yang dibawa oleh kereta api China-Laos, Nong Khai boleh berkembang menjadi pusat logistik dan pengedaran barang untuk perdagangan Thailand-China, kata Duangjai. – Xinhua