Wednesday, June 7, 2023
33.6 C
Brunei

  -

  Kereta api hutan: Laluan kereta api tradisional terakhir Malaysia

  Oleh Mahizzan Fadzil
  Gambar Mahizzan Fadzil

  JOHOR BHARU – Dengan gegaran yang kuat dan sedikit terhuyung-hayang, kereta api berkuasa diesel Keretapi Tanah Melayu (KTM) perlahan-lahan bergerak meninggalkan stesen kereta api Kempas di Johor Bahru, Malaysia, membawa perasaan keghairahan yang membuak-buak dalam diri saya.

  Saya memulakan perjalanan yang luar biasa melalui hutan hujan paling padat di Malaysia, menaiki kereta api epik selama 16 jam sepanjang 700 kilometer ke Tumpat.

  ‘Kereta Api Hutan’, seperti yang dipanggil, adalah satu-satunya perjalanan kereta api Malaysia yang tinggal yang menggunakan kepala enjin kereta api tradisional berkuasa diesel untuk menarik gerabak tidur, gerabak makanan dan gerabak tempat duduk.

  Semasa saya duduk di tempat duduk saya di gerabak 12A, saya rasakan seolah-olah saya sedang memulakan pengembaraan seumur hidup.

  Kereta api ini mempunyai tiga jenis gerabak penumpang – gerabak tidur, kelas ekonomi tradisional (2×2 tempat duduk) dan satu gerabak kelas perniagaan.

   

  Bukit batu kapur di sepanjang laluan kereta api hutan menyajikan pemandangan yang menakjubkan.
  Kereta api hutan merupakan nadi kepada pekan terpencil seperti Dabong dengan menyokong aktiviti ekonomi setempat.
  Pemandangan dari atas menunjukkan Jambatan Guilemard yang merentasi Sungai Kelantan.
  Sebuah kereta api melintasi sungai Kelantan melalui jambatan Kemubu.
  Jambatan Guillemard ialah jambatan paling lama yang masih berkhidmat untuk KTM dan sebahagian daripada laluan kereta api Pantai Timur, yang menghubungkan Kelantan ke seluruh negara.
  Stesen Kemubu adalah salah satu stesen kecil yang penting di sepanjang laluan kereta api hutan yang menghubungkan penduduk di sana ke pekan-pekan besar lain di Kelantan.
  Menikmati suasana matahari terbenam di Jambatan Kemubu.

  Gerabak makanan bufet dan restoran yang terletak di antara gerabak tidur dan gerabak tempat duduk menawarkan pemandangan luar yang sempurna sambil menjamu selera.

  Semasa kereta api bergerak, saya terperasan kekasaran dan ketidakteraturan pada roda dan permukaan rel – sumber bunyi dan getaran.

  Sambungan pada rel dan lekukan di atas rel menyebabkan bunyi ‘klak-klak’ biasa apabila roda kereta api bergolek di atasnya.

  Bunyi ini merupakan bahagian penting dalam perjalanan kereta api tradisional yang sinonim dengan gerakan berirama lokomotif.

  Perjalanan bermula pada 8:44 malam pada hari Jumaat dan dijadualkan tiba di Tumpat pada 12:54 tengah hari pada keesokan harinya, mengambil masa 16 jam 10 minit.

  Perjalanan ini, seperti perjalanan mini-Orient Express, melalui bandar-bandar seperti Kulai, Kluang, Segamat dan Gemas.

  Saya memulakan perjalanan kereta api ini dengan misi khusus – untuk mendokumentasikan dan merekodkan perjalanan kereta api terpanjang di Semenanjung Malaysia dan salah satu lokomotif tradisional terakhir sebelum digantikan sepenuhnya oleh Unit Pelbagai Diesel (DMU) moden, sama seperti gerabak-gerabak Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) yang beroperasi di sepanjang laluan pantai barat.

  Ketika kereta api menghampiri Kuala Krau di pertengahan perjalanan, saya memutuskan untuk menjengah masuk ke dalam gerabak makanan bufet ketika orang lain masih nyenyak tidur.

  Sekali-sekala, saya dapat melihat pemandangan langit gelap yang terbentang luas melalui lubang-lubang yang ditebuk di kanopi ketika kereta api merentasi hutan sementara saya menghabiskan kopi saya yang panas.

  Ketiadaan isyarat telefon bimbit membuktikan bahawa kami kini berada di dalam hutan.
  Melintasi sempadan Pahang ke Kelantan, pekan pertama yang dijadualkan menyambut kami selepas matahari terbit ialah Gua Musang.

  Perkara yang menarik semasa menyeberangi sempadan adalah melihat kereta api hutan menghubungkan bandar-bandar kecil seperti Gua Musang dan Tumpat, menyediakan talian hayat ke kawasan terpencil dan menyokong aktiviti ekonomi tempatan.

  Pelajar sekolah bergantung kepada perkhidmatan kereta api ini untuk sampai ke sekolah mereka berhampiran Kuala Gris dan Dabong.

  Terdapat juga dua jambatan galang keluli yang penting untuk diberi perhatian selepas meninggalkan Gua Musang. Satu berhampiran kampung Kemubu dan satu lagi jambatan keluli Guillemard sepanjang 600m sebelum Tanah Merah.

  Bagaimanapun, pada 2014, Jambatan Kemubu, yang terletak 10 minit dari Dabong, runtuh semasa banjir, menjejaskan perkhidmatan rel selama lebih enam bulan.

  Semasa kami meninggalkan Kuala Krai dan menuju ke Tanah Merah, mercu tanda seterusnya ialah Jambatan Guillemard.

  Ia merupakan jambatan paling lama yang masih beroperasi untuk perkhidmatan KTM dan sebahagian daripada laluan kereta api Pantai Timur yang menghubungkan Kelantan dengan seluruh negara.

  Jambatan Guillemard telah direka dan dibina oleh Dalrymple-Hay & Co. Disiapkan pada tahun 1925, ia dinamakan sempena Lt-Kol Arthur Joseph Guillemard, seorang pentadbir kolonial British yang berkhidmat sebagai Residen Kelantan pada awal abad ke-20.

  Laluan terowong antara Dabong dan Kuala Gris adalah satu lagi bahagian pengembaraan kereta api, dengan beberapa terowong (kira-kira tujuh, jika saya ingat dengan betul) di sepanjang laluan ke Kuala Krai.

  Semasa kereta api hutan tiba di Tanah Merah pada tengah hari, saya kagum dengan perjalanan luar biasa yang saya alami.

  Kota Baru merupakan perhentian seterusnya sebelum kereta api menamatkan perjalanan di Tumpat.

  Walaupun perjalanan ini panjang dan memenatkan, ia sangat berbaloi.

  Pengembaraan kereta api ini membuka mata, menawarkan gambaran sekilas mengenai kepelbagaian negara yang luar biasa ini. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -