Kereta mesra Alam jimat dan mudah

Venetia Chrysostomide telah bersedia memandu kereta berkuasa solar di Cyprus, kota Nicosia untuk pertandingan lumba kereta dan mempersembahkannya sebagai kenderaan berpotensi mesra alam, dengan belanja yang murah.

Kereta berharga 5,000 euro kepunyaan remaja 16 tahun ini telah menyertai ‘Cabaran Kereta Mesra Alam Institut Cyprus’ pada Ahad selama tiga jam bermula di pulau Mediterranean dengan sumber yang mencukupi, iaitu sinaran matahari.

Kebanyakan pemandu adalah pelajar dari sekolah menengah termasuk Chrysostomide, penggemar subjek Matematik dan Fizik dari Kampung Dali.

“Hanya saya seorang sahaja wanita yang akan memandu di sini dan saya amat bangga. Kita akan mengambil kuasa dari sinaran matahari untuk kereta mesra alam supaya kita boleh menjimatkan penggunaan minyak dan gas serta mengurangkan pencemaran udara,” katanya.

Keretanya diperbuat daripada roda basikal, besi dan empat solar panel yang menghubungkannya dengan bateri.

Pesaing-pesaing telah bersedia untuk cabaran kereta mesra alam yang dianjurkan oleh Institut Cyprus. – AFP
Pertandingan kereta mesra alam telah dianjurkan oleh Institut Cyprus untuk mempromosikan penggunaan tenaga baharu dan membinanya dengan harga yang murah. – AFP

Tassos Falas, guru di sekolahnya telah mengambil masa beberapa minggu untuk bekerja di dalam garaj bersama dengan rakan-rakannya yang lain, Anthoulis Hadjitali dan mekanik Simos Markitanis membina sebuah kereta yang mampu mencapai 80 kilometer.

Pengendali lumba kereta, Aristides Bonanos, dari bahagian kajian, Institut Cyprus mengatakan peserta-peserta itu telah berbelanja dalam 8,000 euro untuk kenderaan mereka.

Ia berbeza daripada belanja ratusan dan ribuan untuk kenderaan di perlumbaan terbesar dunia iaitu Cabaran Solar Dunia.

“Pertama kali kami mengadakan pertandingan ini, kami mencadangkan suatu cara supaya sesiapa sahaja boleh menyertai perlawanan ini, oleh itu kami mengehadkan perbelanjaan dalam membina kenderaan dari 20,000 euro,” kata Bonanos.

Matlamat utama agar orang awam menyedari bahawa membina kereta mesra alam adalah sesuatu yang mudah dan juga murah.

Itu adalah matlamat yang paling diidamkan di dalam negara ini dengan jumlah kenderaan hak milik paling besar di Eropah, menurut Eurostat dengan purata 595 buah kereta untuk 1000 penduduk.

Pada 2016, dari 28,000 kereta baharu yang berdaftar di pulau ini, hanya 22 buah sahaja yang menggunakan sumber tenaga.

Pulau terpilih

Penggunaan kereta berkuasa solar sememangnya sesuai di tempat-tempat percutian di Mediterranean.

“Cyprus merupakan kepulauan kecil, jarak maksimum dalam 150 ke 200 kilometer, hampir sama dengan jarak perlumbaan kereta di Nicosia,” tambah Bonanos.

Alasan yang sama telah menggalakkan kepulauan lain untuk mempromosikan pengangkutan berkuasa solar.

Belle-lle-en-Mer, iaitu pulau Perancis di Biscay, telah melancarkan servis kereta pada tahun ini, dengan kuasa yang digunakan melalui panel solar di atas atap bangunan awam.

Projek yang sama juga telah dibuat di pulau Portugal, Porto Santo.

Di Cyprus, mereka telah mengambil peluang ini untuk mendapatkan tenaga solar mengalami cuaca panas hampir setahun iaitu 320 hari yang panas.

Walau bagaimanapun, Falas telah memberi amaran bahawa penggunaan kereta hibrid atau kereta elektrik tidak akan menyelamatkan bumi kerana kebanyakan elektrik di Cyprus ini telah dijana oleh diesel dan minyak mentah lain. “Ia bermanfaat jika kita boleh mendapatkan kuasa elektrik dari matahari terik dan kita mempunyai sumber itu yang banyak,” katanya.

Akhirnya, kemalangan telah menyebabkan kereta Falas tidak menamatkan perlumbaan tersebut.

Pemenangnya ialah Hyperion 3, dicipta oleh Avgorou dari Sekolah Teknikal di pulau tersebut.

Tetapi impian Falas adalah untuk menjadikan keretanya sebahagian dari hidupnya pada satu hari nanti.

“Saya pasti suka jika saya dibenarkan menggunakan kereta saya untuk bekerja,” tambahnya lagi.

“Saya akan meletakkan kereta saya di bawah sinar matahari di sekolah, dan ia akan dicas sepenuhnya pada penghujung hari dan saya akan pulang ke rumah, membeli belah tanpa mengeluarkan wang untuk membeli minyak.” – AFP