Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

Kereta terbakar di halaman rumah

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 APRIL – Sebuah kereta yang diletakkan di kawasan rumah di Jalan Beribi, Kampung Mata-Mata mengalami kerosakan dalam insiden kebakaran pagi kelmarin.

Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) dalam kenyataan yang dikeluarkan, di sini, menyatakan bahawa enam orang anggota bomba dan penyelamat dari Balai Bomba Beribi, Cawangan Operasi ‘A’ yang diketuai oleh ASO Sohardi bin Haji Piut, dikejarkan ke tempat kejadian pada pukul 7:30 pagi.

Api telah membakar kereta yang berada dalam keadaan parking di mana api telah pun dipadamkan oleh seorang lelaki, yang merupakan penghuni rumah, dengan menggunakan air paip melalui hos getah kepunyaannya sebelum bomba tiba.

Kenyataan menjelaskan bahawa kereta berkenaan merupakan sebuah kereta jenis SUV dan anggota bomba dan penyelamat bertindak bersiap sedia dengan membawa alat pemadam api jenis debu kering 2.5kg sebagai langkah keselamatan.

Kenyataan menyatakan lanjut bahawa punca dan anggaran kerugian masih dalam siasatan serta tidak ada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu.

JBP terus menyarankan orang ramai khusus pengguna untuk memastikan kenderaan mereka dalam keadaan baik dan selamat secara keseluruhan sebelum digunakan seperti memastikan tiada sebarang kebocoran dan pam yang boleh menyebabkan pengaliran cecair mudah terbakar pada blok enjin yang panas atau sistem elektrik serta pengguna sentiasa memastikan mana-mana pengubahsuaian atau penambahan sistem elektrik enjin dan aksesori kereta serta pendawaian hendaklah mengikut piawaian yang betul oleh mekanik yang bertauliah kerana arus elektrik kenderaan yang tinggi boleh menyebabkan kabel terbakar dan kebakaran.

Kerosakan pada kereta yang terbabit dalam insiden kebakaran di kawasan sebuah rumah di Kampung Mata-Mata pada pagi 31 Mac lalu. – Gambar serahan JBP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -