Saturday, August 20, 2022
23.9 C
Brunei

Kerja keras dorong pemuda gapai akademik cemerlang

-

CHINA – Gao Shuaiqi memohon maaf apabila dia tidak dapat menerima panggilan telefon untuk temu duga yang dipersetujuinya pada 16 Julai lalu.

“Keadaan menjadi agak sibuk, dan saya baru tiba di rumah dan tidak sempat untuk makan,” kata lelaki berusia 26 tahun dari ibu kota wilayah Henan, Zhengzhou, di China Tengah itu.

Setelah merasa yakin untuk tidak tergesa-gesa dan tidak apa-apa baginya untuk menghabiskan makan tengah hari, dia bergegas menghabiskan makanan dalam masa lima minit. Ini merupakan bukti komitmennya terhadap masa, keperluan penting dalam perdagangan perkhidmatan penghantarannya.

Gao menjadi subjek perhatian orang ramai apabila dia menerima notis rasmi kemasukan ke fakulti undang-undang Koguan, Universiti Jiao Tong Shanghai pada awal Julai.

Kegigihannya membuat persiapan menghadapi ujian yang mencabar ketika menjaga keluarganya selepas bapanya mengalami pendarahan serebrum pada Ogos tahun lalu menjadi inspirasi kepada ramai pihak.

Gao melakukan tugas penghantarannya. – ANN/The China Daily
Gao Shuaiqi menunggang motosikal melalui jalan-jalan di Zhengzhou sehingga lewat petang apabila ada pesanan.– ANN/The China Daily
Gao Shuaiqi (dua kanan) percaya memberikan lebih nilai kepada keluarga dan masyarakat melalui kerja keras.– ANN/The China Daily

Gao nampaknya membuat setiap minit dalam hidupnya bernilai dan hidupnya berjalan seperti jam. Dia membuka aplikasi penghantarannya pada pukul 10 pagi, apabila permintaan penghantaran biasanya mula meningkat. Dia menunggang motosikal melintasi lebuh raya dan jalan raya di bandar itu sehingga lewat petang apabila terdapat pesanan.

Gao kemudian menggunakan ruang kurang daripada dua jam untuk menjalankan beberapa tugas untuk keluarganya sebelum kembali ke dalam talian pada jam 4 petang. Syif kedua beliau kebanyakannya berlangsung selama lima jam dan tamat pada pukul 9 malam. Namun, Gao tidak berhenti melakukan sesuatu, kerana dia nekad untuk belajar selama dua atau tiga jam untuk ujian kelayakan undang-undang sebelum tidur.

“Saya mahu mempersiapkan diri lebih awal, jadi saya akan mempunyai lebih banyak masa untuk beberapa perkara seperti latihan,” katanya.

Dilahirkan di sebuah kampung di Kaifeng, kira-kira 80 kilometer dari ibu kota wilayah, Gao sangat dipengaruhi oleh semangat rendah hati dan keazaman ibu bapanya.

“Mereka merupakan petani dan bekerja keras untuk memastikan keluarga kami terus bertahan,” katanya.

Untuk memastikan kedua-dua anak lelaki mereka mendapat pendidikan yang baik, ibu bapa Zhang berpindah ke Zhengzhou dan mencari nafkah dengan menghantar perabot di kluster bahan binaan tempatan kemudian menubuhkan sebuah kedai kecil yang menjual perabot.

“Saya telah sampai ke tahap beban yang dipikul oleh mereka selama ini, dan kini tiba masanya untuk saya menjaga mereka,” kata Gao.

Pada 2015, Gao telah diterima masuk ke Zhengzhou University of Light Industry dan dia memilih untuk belajar pengurusan pemasaran. Dia berkata ia lebih seperti pilihan yang sembarangan kerana ibu bapanya mahupun dirinya tidak tahu banyak tentang kursus kolej.

Selepas menghabiskan tahun pertama mempelajari semua kursus asas, Gao merasakan dia tidak berminat dengan subjek itu. “Saya buntu dan tidak pasti apa yang saya mahu lakukan dengan hidup saya,” katanya.

Peluang untuk mengubah nasib muncul pada tahun kedua, apabila Gao tahu dia boleh berkhidmat dalam tentera di wilayah barat laut negara itu selama dua tahun sebelum kembali belajar. Dia segera mendaftar sebelum berbincang dengan ibu bapanya untuk mendapatkan persetujuan.

“Ia agak impulsif, dan saya rasa saya hanya terdesak untuk perubahan,” katanya, sambil menambah dia sentiasa mengagumi pasukan tentera dengan pendidikan patriotik yang dipelajarinya semasa sekolah rendah.

Pengalaman ketenteraan segera meletakkan Gao dalam langkahnya. Namun, Gao berjaya melaluinya, dan dikuatkan oleh pengalaman itu dan paling penting Gao merasakan sesuatu yang dekat di hatinya.

“Saya mahu melakukan sesuatu yang baik,” katanya.

“Kadang-kadang saya akan membayangkan diri saya bertindak berani untuk tujuan yang adil, walaupun saya terluka dalam proses itu.”

Selepas dia kembali ke kolej pada 2017, Gao mendapat beberapa latihan amali dalam bidang pengurusan pasaran. Latihan itu hanya menguatkan keazamannya untuk mengubah perjalanan kerjayanya kepada undang-undang.

“Saya harap saya dapat mendekati lebih ramai orang yang memerlukan,” katanya.

Percubaan pertamanya untuk sekolah undang-undang pasca siswazah gagal pada 2020, tetapi dia terus mencapai matlamatnya selepas tamat pengajian pada 2021. Bagaimanapun, serangan angin ahmar yang mengejut ke atas ba- panya tahun lalu memburukkan keadaan keluarganya yang sudah bergelut untuk menampung kehidupan.

Waktu itu tepat semasa dia sedang bersiap untuk ujian kemasukan pasca siswazah ke fakulti undang-undang dengan Universiti Shanghai Jiao Tong. Dia pernah cuba menghentikan persiapan belajarnya, tetapi ibunya melarangnya.

“Dia bekerja di kedai perabot sendirian, manakala saya memasak untuk ayah saya di rumah,” kata Gao.

Semasa bapanya dimasukkan ke hospital, Gao menggunakan masa untuk belajar di hospital pada bila-bila masa yang boleh, sambil menjaga bapanya. Usahanya membuahkan hasil, di mana pada bulan April dia mendapat berita kemasukan dari universiti.

Ketika itulah dia meminta ibunya menutup kedai dan dia mula menyara keluarganya dengan menjadi pemandu penghantaran.

“Saya tidak mahu dia terlalu membebankan dirinya, dan dia juga boleh menghabiskan lebih banyak masa di ru- mah bersama ayah saya,” kata Gao.

Walaupun tugas penghantaran hanya untuk sementara, memandangkan Gao baru sahaja diterima masuk ke program undang-undang pasca siswazah yang ditetapkan pada September, dia telah menjalankan tugasnya sebaik mungkin.

Dia bekerja lebih daripada sembilan jam sehari dan berurusan dengan lebih daripada 30 pesanan setiap hari. Dia boleh menjana pendapatan 200 yuan (AS$30) sehari, yang menurutnya cukup untuk menampung perbelanjaan keluarga untuk keperluan.

Rakan sekerja Gao memanggilnya ‘A Gan’, nama panggilan Cina untuk Forrest Gump.

“Dia tidak mendapat ulasan buruk, dan sangat teliti serta gigih,” kata Feng Chao, yang bertanggungjawab ke atas stesen penghantaran tempat Gao bekerja.

Beberapa pesanan paling sukar yang diambil Gao termasuk menghantar ba- rang seberat 40 kilogram dan menaiki tangga ke tingkat 14 di sebuah bangunan ketika lifnya rosak.

Setakat ini, pegawai dari fakulti undang-undang Koguan telah meng- hubungi Gao dan memperkenalkan pelbagai dasar subsidi kepadanya.

Pengalaman Gao dalam menyara keluarganya dan mencapai prestasi akademik yang cemerlang telah dikongsi oleh beberapa pelajar lain yang telah diterima masuk ke fakulti undang-undang Koguan tahun ini.

Kemandirian dan ketabahan mereka dalam menghadapi cabaran dan kesukaran juga telah menjadi contoh kepada rakan mereka, kata Guan Hannan dari fakulti undang-undang. Pihak berkuasa universiti berkata mereka akan menyediakan semua jenis sokongan untuk pelajar ini.

Mereka termasuk Huang Jiadong yang berasal daripada perkampungan yang terpencil di pergunungan dan Fang Chao yang telah memberikan sumbangan cemerlang kepada masyarakat semasa wabak itu.

“Setiap daripada mereka telah menghadapi kesukaran dan halangan, tetapi mereka mengejar impian dengan penuh semangat,” kata Guan. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -