Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Keruntuhan lombong benam bilik darjah

HARARE, 16 MAC – Sekurang-kurangnya 17 murid sekolah rendah cedera di Zimbabwe hari ini selepas bilik darjah mereka runtuh ke dalam lubang benam, kata pihak berkuasa tempatan, menyalahkan kejadian itu ke atas perlombongan bawah tanah yang tidak terkawal.

Sekolah rendah di Kwekwe, sebuah bandar kira-kira 200 kilometer di barat daya ibu kota Harare, terletak berhampiran dua lombong emas. Pengurusan sekolah pernah mengadu tentang aktiviti perlombongan haram di bawah kawasannya pada masa lalu.

Gambar yang tular di media sosial menunjukkan lubang benam terbuka di bawah lantai bilik darjah, menelan meja, kerusi dan beg sekolah. Secara keseluruhan 17 murid berumur antara 10 dan 11 tahun cedera, kata Tobaiwa.

Menteri hal ehwal wilayah Larry Mavima berkata pihak berkuasa telah mengarahkan sekolah itu ditutup dan sedang berusaha mencari penempatan alternatif untuk muridnya.

“Siasatan akan dilancarkan mengapa ini berlaku dan siapa yang mungkin bertanggungjawab,” katanya. Afrika mempunyai rizab emas yang besar, menjadikannya negara aktif perlombongan – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -