Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Kes bersiri bunuh anak damit dibicara semula

  LoONDON, 25 SEPT – Seorang jururawat Britain yang telah dihukum penjara seumur hidup atas tuduhan membunuh tujuh anak damit dan cubaan membunuh enam yang lain akan menghadapi perbicaraan semula yang tertunggak hari ini atas pertuduhan cubaan membunuh, kata pendakwa raya.

  Lucy Letby, 33, telah disabitkan bulan lalu membunuh lima anak damit lelaki dan dua anak damit perempuan, menjadikannya pembunuh bersiri kanak-kanak paling prolifik dalam sejarah Britain.

  Namun, juri dalam perbicaraan selama berbulan-bulan di Mahkamah Manchester Crown tidak dapat membuat keputusan atas enam tuduhan cubaan membunuh berkaitan dengan lima anak damit.

  Perkhidmatan Pendakwaan Crown (CPS), yang membawa pendakwaan di England dan Wales, berkata ia akan mencari persidangan semula atas tuduhan bahawa Letby cuba membunuh seorang anak damit perempuan pada Februari 2016.

  Tarikh persidangan sementara telah ditetapkan pada 10 Jun tahun depan, juga di Mahkamah Tinggi Manchester di utara-barat England.

  Jonathan Storer, ketua pendakwa raya dengan CPS, berkata keputusan untuk mencari persidangan semula adalah ‘sangat rumit dan sukar.’

  “Sebelum membuat kesimpulan kami, kami mendengar dengan teliti pandangan keluarga yang terkesan, polis dan peguam pendakwaan,” katanya.

  “Banyak faktor yang dipertimbangkan, termasuk bukti yang didengar oleh mahkamah semasa perbicaraan yang panjang dan kesannya ke atas ujian undang-undang kami untuk meneruskan pendakwaan,” tambahnya. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...