Kes bunuh anjing, warga emas dibebaskan

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 JUN – Pihak pendakwa telah menghentikan prosiding terhadap Haji Mohd Tahir bin Haji Nudin kerana melakukan kesalahan terhadap haiwan memandangkan status kesihatannya yang semakin merosot.

Tertuduh, yang berusia 81 tahun, dirujuk kepada ahli psikologi yang melaporkan bahawa dia mengalami masalah ingatan merosot dan fungsi kognitif yang lemah.

Dalam permohonannya di hadapan Mahkamah Majistret, Timbalan Pendakwa Raya, Dayangku Didi-Nuraza binti Pengiran Abdul Latiff mengemukakan Nolle Prosequi. Nolle Prosequi merupakan prosedur di bawah Kanun Prosedur Jenayah yang dapat dilaksanakan oleh pendakwa raya dalam mana-mana kes jenayah sebelum penghakiman.

Pendakwa raya juga memberitahu mahkamah bahawa prosiding tidak dapat diteruskan.
Namun nolle prosequi tidak berfungsi sebagai penghalang kepada prosiding berikutnya terhadapnya atas fakta yang sama.

Berikutan permohonan tersebut, Majistret Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid membebaskan tertuduh.

Peguam Bela Rozaiman Abdul Rahman, yang mewakili tertuduh, memberitahu mahkamah bahawa pendakwaan terhadap tertuduh memberikannya pengalaman trauma dan luar biasa baginya.

Tertuduh menyatakan penyesalan yang mendalam dan permintaan maaf yang tulus kepada mereka yang terkesan dengan kejadian berkenaan.

Timbalan Pendakwa Raya, Dayangku Didi-Nuraza, yang mewakili pendakwa raya, mengingatkan orang ramai bahawa membunuh, meracuni dan mencederakan mana-mana haiwan adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 428 Kanun Hukuman Jenayah yang boleh membawa hukuman penjara untuk tempoh tidak melebihi lima tahun dan sebatan tidak kurang daripada dua sebatan.