Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Kes bunuh: Mahkamah tolak ikat jamin

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 7 NOV – Mahkamah Tinggi baru-baru ini menolak permohonan ikat jamin seorang lelaki yang terlibat dalam perbicaraan pembunuhan kerana kemungkinan menjejaskan kes itu.

  Mohamed Abdul Malik Fazil bin Mohamed telah ditangkap oleh pasukan polis pada 29 Julai 2021 dan didakwa membunuh pada 31 Julai tahun yang sama.

  Dia telah ditahan reman sementara menunggu selesai analisis ekshibit DNA oleh Jabatan Perkhidmatan Saintifik.

  Dia kemudian memohon jaminan dengan syarat ketat memetik penahanannya selama lebih dua tahun.

  Defendan juga berkata, antara lain, dia tidak berniat untuk membunuh mangsa, tiada bukti yang mencukupi dan keadaan keluarganya yang rumit dan sukar.

  Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fitri binti Kiprawi membantah permohonan itu atas alasan keseriusan kesalahan dalam pertuduhan, kekuatan kes pendakwaan, risiko mengganggu saksi atau bukti, risiko melarikan diri dan kecenderungan defendan menggunakan keganasan dalam kes sebelumnya.

  Pesuruhjaya Kehakiman Haji Abdullah Soefri bin POKSM DSP Haji Abidin menolak permohonan itu selepas mengambil kira alasan pihak pendakwaan dan mengimbangi alasan defendan.

  Penolakan itu juga menurut keputusan mahkamah pada 12 Oktober lalu yang juga mengambil kira akan kepentingan awam yang ingin memastikan bahawa proses keadilan tidak digagalkan oleh defendan atau diselewengkan dengan campur tangan daripada keterangan defendan serta dia tidak mengambil kesempatan daripada kelewatan yang tidak dapat dielakkan sebelum perbicaraan untuk melakukan kesalahan lanjut.

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...