Kes COVID-19 di India cecah 20 juta

NEW DELHI, 4 MEI – Jumlah kes COVID-19 India mencecah 20 juta hari ini ketika mereka berjuang untuk mengekang wabak tersebut, bertentangan dengan pembukaan semula di negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Eropah secara bertahap.

Program imunisasi yang cepat di negara-negara kaya telah membantu menumpaskan wabak itu dan Kesatuan Eropah (EU) berusaha untuk membenarkan pelancong asing yang sudah divaksin memasuki EU seawal bulan depan.

Jauh berbeza dari negara-negara yang masih bergelut dengan wabak, termasuk India di mana lebih dari 350,000 kes baharu dilaporkan hari ini sebagai gelombang jangkitan yang dahsyat yang membanjiri hospital dan menghabiskan sumber daya seperti oksigen perubatan.

Dengan kerajaan masih berjuang, beberapa sukarelawan muda India telah menyiapkan aplikasi untuk mengumpulkan sumber bantuan dan menggunakan media sosial untuk mengarahkan sumber kepada orang yang memerlukan.

“Sebilangan dari kita melakukan kerja dari tengah malam hingga pagi, kerana panggilan tidak berhenti sejak pukul 3 pagi,” kata Swadha Prasad, 17, yang bekerja berjam-jam mengemas kini maklumat, mengesahkan ketersediaan bekalan dan menghantar panggilan dari saudara yang panik untuk meminta pertolongan.

“Kami bekerja sangat keras tetapi kami tidak dapat menyelamatkan semua orang,” kata Prasad, suaranya bergetar ketika mengingatkan usaha untuk menolong seorang wanita berusia 80 tahun yang meninggal dunia. – AFP