Kes COVID-19 dunia cecah 12 juta

ANKARA, 9 JULAI – Kes COVID-19 dunia melebihi 12 juta hari ini, lapor agensi berita Anadolu, berdasarkan data Johns Hopkins University yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).

Jumlah kematian akibat virus itu mencecah 548,822 orang, dengan angka pemulihan sebanyak 6.5 juta.

AS kekal sebagai negara paling teruk dijangkiti dengan lebih tiga juta jangkitan, manakala jumlah kematiannya melebihi 132,000.

Brazil, yang mencatat jumlah kes dan kematian COVID-19 terbanyak di Amerika Latin, mempunyai jumlah jangkitan kedua tertinggi di seluruh dunia lebih 1.71 juta.

Rusia, India, Itali, Sepanyol dan United Kingdom juga antara negara paling teruk dilanda pandemik itu.

China, yang berada di bawah sifar virus, telah mencatat 84,946 kes setakat ini, termasuk 4,641 kematian dan 79,802 pemulihan.

Pandemik itu telah merebak ke 188 negara dan wilayah sejak akhir tahun lalu. Beberapa negara di dunia kini mula melakukan pelonggaran sekatan dengan beberapa negara dilihat kembali mengenakan sekatan berikutan penularan jangkitan baharu virus. – Bernama

Gambar mural di Rio de Janeiro, Brazil pada 8 Julai lalu menunjukkan seorang lelaki memakai pakaian pelindung ketika melakukan pembasmian kuman koronavirus. Kes COVID-19 dunia melebihi 12 juta kelmarin, lapor agensi berita Anadolu, berdasarkan data Johns Hopkins University yang berpangkalan di AS. – AFP