Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Kes rogol: Ahli parlimen Czech dipenjara 3 tahun

  PRAGUE, 2 NOV – Dominik Feri, seorang ahli parlimen Czech berusia 27 tahun, hari ini dijatuhi hukuman penjara tiga tahun kerana merogol dan cuba merogol oleh mahkamah Prague.

  Feri didakwa merogol seorang remaja berusia 17 tahun di pangsapurinya dan kemudian seorang lagi wanita pada 2016, setahun sebelum dia menjadi ahli parlimen.

  Dia juga didakwa cuba merogol seorang bakal pelatih parlimen pada 2018 semasa berkhidmat sebagai ahli parlimen.

  Feri berkata dia tidak bersalah dan telah membuat rayuan terhadap keputusan itu.

  Feri menjadi ahli parlimen untuk parti kecil sayap kanan TOP 09 pada 2017, sejurus selepas berusia 21 tahun yang merupakan usia paling muda untuk menyertai parlimen di bawah perlembagaan.

  Memikat pengundi muda dengan gaya rambut dan hobi Afronya, Feri sebelum ini berkhidmat sebagai ahli Majlis Perbandaran di kampung halamannya di utara Teplice sejak berusia 18 tahun.

  Dia berhenti daripada politik pada Mei 2021 ketika polis mula menyiasat kes rogol dan tidak bertanding lagi pada pilihan raya umum terakhir pada tahun itu. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...