Kesatuan Jerman batal mogok penerbangan esok

BERLIN, 1 DIS – Kesan perkhidmatan Jerman ver.di berkata ia membatal mogok yang dirancang esok di subsidiari katering Lufthansa LSG Sky Chefs, yang menyediakan makanan dalam kapal terbang untuk beratus syarikat penerbangan.

Mogok itu, yang akan menjejas lapangan terbang di Jerman, dibatalkan selepas Lufthansa ‘mengemukakan tawaran yang lebih baik pada notis singkat,’ kata kesatuan dalam satu kenyataan.

Semalam, ia telah menggesa mogok diadakan sementara menuduh Lufthansa gagal mendapatkan jaminan gaji untuk kakitangan LSG apabila operasi unit katering Eropah dijual kepada Gategroup milik Swiss.

LSG Sky Chefs adalah syarikat katering penerbangan kedua terbesar di dunia, menyediakan makanan untuk 300 syarikat penerbangan.

Pada Selasa, Lufthansa berkata ia akan menjual operasi subsidiari Eropah kepada Gategroup, tanpa memberikan butir-butir kewangan.

Verdi berkata wakil akan bertemu dengan Lufthansa pada Rabu untuk rundingan baharu apabila ia berharap syarikat penerbangan akan ‘menjalankan tanggungjawab sosial untuk kira-kira 7,000 pekerja yang terjejas’ oleh penjualan itu. – AFP