Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Keselamatan di lapangan terbang UK dikawal ketat

  MOSCOW, 7 SEPT – Langkah keselamatan tambahan dilaksanakan di beberapa lapangan terbang utama di London hari ini, ketika polis memburu seorang bekas tentera yang melarikan diri selepas disyaki terbabit dengan keganasan, lapor Sputnik.

  Polis Metropolitan meminta orang ramai memberikan maklumat untuk membantu mengesan Daniel Abed Khalife, 21, yang sedang menunggu perbicaraan di Penjara Wandsworth London atas tuduhan keganasan dan pelanggaran Akta Rahsia Rasmi.

  Dia dipercayai melarikan diri kelmarin dan masih bebas.

  Pihak berkuasa Lapangan Terbang Heathrow berkata hab udara itu beroperasi seperti biasa tetapi meminta penumpang untuk tidak tiba awal kerana berlaku kesesakan dan menyemak status penerbangan sebelum ke lapangan terbang.

  “Disebabkan pemeriksaan keselamatan tambahan sedang dijalankan, masa menunggu penumpang yang berlepas mungkin lebih lama berbanding biasa,” kata pihak berkuasa lapa-ngan terbang.

  Jurucakap Lapangan Terbang Gatwick berkata: “langkah keselamatan tambahan sedang dilaksanakan di London Gatwick dan lapangan terbang serta pelabuhan UK yang lain.”

  Pengembara yang berlepas dari Lapangan Terbang Manchester mengadu di media sosial kerana terpaksa beratur panjang untuk melepasi pemeriksaan keselamatan.

  Jurucakap lapangan terbang itu berkata pasukan keselamatan bekerja keras untuk memastikan keselamatan semua orang dan menjalankan pemeriksaan penting yang ditetapkan oleh kerajaan UK. – Bernama

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...