Keselamatan pelanggan keutamaan peniaga

NEW YORK – Lupakan tentang keseronokan membeli-belah.

Disebabkan kedai pakaian dan yang lain berusaha untuk terus hidup semasa wabak koronavirus, mereka berharap langkah-langkah seperti membersihkan pada waktu kedai, menawarkan pensanitasian tangan dan langkah keselamatan lain akan menarik pelanggan untuk berbelanja.

Pada masa yang sama, sebagian besar mereka membiarkan ruang percubaan pakaian terbuka dan tidak mengharuskan pembeli memakai penutup mulut dan hidung kecuali jika itu adalah peraturan tempatan, walaupun pakar kesihatan awam memberi nasihat bahawa penutup mulut dan hidung, penjarakan sosial dan pengudaraan yang baik adalah kunci keselamatan. Itu mungkin membuat beberapa pembeli yang sudah gelisah lebih gementar.

“Membeli-belah adalah sesuatu yang sangat saya gemari. Saya suka melihat pakaian dan perhiasan. Itu hampir seperti terapi,” kata Hope Kaplan, seorang penerbit berusia 62 tahun yang kini hanya bersedia pergi ke doktor gigi dan CVS kerana dia bimbang tentang koronavirus, terutama dengan kes yang meningkat di kawasannya di Tucson, Arizona.

Ini adalah saat penting bagi penjual, yang berusaha untuk pulih dari penurunan penjualan terburuk yang direkodkan. Penutupan selama berbulan-bulan mempercepat penutupan kedai dan kemuflisan. Dan beberapa kedai mungkin mula menutup beberapa lokasi lagi ketika kes meningkat di negeri-negeri seperti Florida, Arizona dan Texas. Syarikat Apple sudah melakukannya.

Gambar menunjukkan American Eagle Outfitters membuat tanda penjarakan sosial di Cranberry Mall di Cranberry, Pa. – AP
Gambar bertarikh 19 Jun 2020, menunjukkan para pekerja mencuba penjarakan sosial di Macy, Herald Square di New York. – AP
American Eagle Outfitters melakukan proses tanpa sentuhan dengan pembeli dengan memasang plexiglass di American Eagle Store di Cranberry Mall. – AP
Seorang pekerja kedai American Eagle menyambut pelanggan di tempat masuk menjelaskan tentang amalan dan protokol keselamatan yang diamalkan dan menawarkan penutup mulut dan hidung serta pensanitasian tangan. – AP

Penjual biasanya mendorong pembeli lama berada di kedai, menawarkan tarikan seperti makanan, mencuba pakaian dan solekan serta bermain dengan mainan di kedai mereka, perkara yang tidak dapat anda lakukan di Amazon. Kini kedai lebih banyak menggunakan cara ‘grab-and-go’, sebagai pilihan untuk membeli belah. Tetapi mereka mengatakan pembeli yang mahu membeli belah di kedai juga masih dibolehkan.

“Membeli-belah adalah pengalaman emosi,” kata Melissa Gonzalez, perunding runcit yang berpusat di New York.

“Masalahnya adalah, bagaimana anda melakukan langkah-langkah keselamatan tetapi tetap membeli belah dan menyenangkan?”

Mengambil halaman dari peruncit seperti Walmart, Target dan Home Depot, yang tetap terbuka kerana dianggap perniagaan penting, banyak peruncit utama memastikan pekerja mereka memakai penutup mulut dan hidung, sentiasa membersihkan kawasan awam, menambahkan perisai plexiglass di kaunter juruwang, membatasi jumlah pelanggan di dalam kedai dan menambahkan tanda yang mengingatkan pembeli untuk menjauhkan jarak enam kaki.

“Saya suka kedai sentiasa dibersihkan,” kata Madelyn Rouse, 17, dari Chicago, yang baru-baru ini berbelanja di American Eagle Outfitters, Urban Outfitters dan Forever 21.

Saks Fifth Avenue menawarkan membeli belah secara janji temu sebelum dan sesudah berjam-jam, sementara J.C. Penney mendedikasikan waktu membeli-belah tertentu kepada pelanggan yang terdedah. American Eagle dan Sephora menyediakan pensanitasian tangan di pintu masuk kedai mereka.

Daripada membiarkan pelanggan mencuba barang solekan, pekerja kaunter kosmetik Macy menunjukkan gambar berwarna seperti rupa barang solekan tersebut. Ulta Beauty dan Sephora mempunyai aplikasi telefon yang membolehkan pelanggan mencuba lipstik dan produk kecantikan lain secara virtual.

Mengenai penutup mulut dan hidung, yang disarankan oleh pakar kesihatan awam untuk membendung penyebaran virus, American Eagle adalah salah satu dari yang lain mengharuskan pelanggan memakainya di semua kedai.

Mereka akan memberikan penutup mulut dan hidung di pintu masuk kedai. Aerie juga mempunyai protokol keselamatan yang sama. Tetapi memiliki kesukaran kepada pekerja kedai bagi menguatkuasakan jarak sosial, terutama ketika berurusan dengan pembeli yang tidak ingin memakai penutup mulut dan hidung.

Kedai-kedai juga membuka bilik-bilik percubaan pakaian, yang sangat penting bagi banyak pembeli pakaian tetapi juga tempat yang berpotensi pembeli terdedah dengan jangkitan. Malah rantai yang pada awalnya menutup bilik persalinan, seperti Gap, J.C. Penney dan Kohl’s, kini membukanya kembali. Kedai-kedai mengatakan bahawa mereka akan membuang pakaian yang sudah dicuba dari tempat penjualan selama beberapa hari. American Eagle membersihkan pakaian yang ditolak.

Penjarakan sosial, penutup mulut dan hidung, pembasmian kuman berterusan dan ruang dalaman yang berventilasi baik semuanya penting, kata Lawrence Gostin, pakar kesihatan awam di Universiti Georgetown. Dia mengesyorkan agar bilik percubaan pakaian ditutup sehingga fasa pembukaan semula dan percaya bahawa pakaian itu sendiri bukan merupakan sumber jangkitan.

Keprihatinan keselamatan pekerja adalah bagi pelanggan tidak memakai penutup mulut dan hidung, kata Stuart Applebaum, presiden kesatuan Runcit, Borong dan Pusat Beli-belah yang mewakili kira-kira 6,300 pekerja Macy dan Bloomingdale di kawasan New York. – AP