Friday, February 3, 2023
22.5 C
Brunei

-

Kesengsaraan hantui mangsa terselamat Taufan Haiyan

TACLOBAN, FILIPINA – Selepas ombak menjulang tinggi yang dibadai Taufan Haiyan meratakan banyak perkampungan Filipina, Jeremy Garing menghabiskan masa beberapa hari membantu pemulihan daripada ribut bersejarah yang menyebabkan lebih 7,300 orang terkorban atau hilang dan mengakibatkan kerosakan berbilion dolar.

“Saya terus membantu orang lain, tetapi akhirnya, awda mendapati bahawa semua keluarga awda telah tiada,” kata Garing, sambil mengimbau masa-masa yang mengerikan itu pada 2013.

“Ia sangat menyakitkan.”

Dia dan isterinya, Hyancinth Charm Garing, kehilangan tujuh saudara mara akibat taufan itu, termasuk ibu bapa, adik-beradik dan anak perempuan mereka yang berusia 1 tahun.

Sambil memegang gambar telefon bimbit anak perempuannya Hywin yang sedang tersenyum, ibu berusia 28 tahun itu masih sukar untuk mempercayai dia telah tiada.

Sebahagian daripada 5 juta orang yang kehilangan tempat tinggal akibat taufan, pasangan itu kini tinggal dalam komuniti pedalaman kira-kira 12 kilometer dari pantai dalam komuniti yang diwujudkan oleh kerajaan sebagai tindak balas terhadap kematian dan kemusnahan Haiyan.

Edwin Decacada menyelamatkan beberapa bahan dari rumah abangnya di perkampungan pantai Anibong, kawasan yang teruk dilanda Haiyan. – AP
Seorang pelancong bergambar di kapal M/V Eva Jocelyn yang dihanyutkan ke darat semasa Haiyan melanda Tacloban. – AP
Jeremy Garing bergambar bersama isteri dan anaknya di sebuah komuniti baharu untuk mangsa Taufan Haiyan di Tacloban, tengah Filipina. – AP
Pemandangan daripada udara kawasan pemindahan untuk mangsa Taufan Haiyan di Tacloban, tengah Filipina. – AP

Beberapa hari selepas taufan kuat, pegawai menyedari membina semula bukan pilihan kerana ribut bersejarah itu bukan yang terakhir.

Mereka mengumumkan rancangan pembinaan semula bernilai AS$3.79 bilion yang termasuk perumahan untuk puluhan ribu mangsa ribut yang terselamat.

Mereka juga mengumumkan rancangan untuk membina benteng pelindung bagi melindungi 33,000 penduduk daripada ribut akan datang dan zon penampan 40 meter dari garis pantai tempat pembangunan dilarang.

“Ia selamat daripada banjir, dari laluan aktif taufan dan jauh dari kawasan pantai,” kata Tedence Jopson, pegawai pembangunan perumahan dan komuniti bandar untuk Tacloban, merujuk kepada komuniti baharu bernama Tacloban North.

“Ingat kerana kita bercakap tentang perubahan iklim, keutamaan kami adalah benar-benar untuk memindahkan orang ramai dari zon bahaya,” katanya, sambil menambah negara pulau itu mengalami taufan yang lebih kerap.

Pembinaan semula selepas taufan adalah usaha besar yang dilakukan oleh kebanyakan negara miskin daripada kawasan bencana.

Ketika taufan melanda, negara itu baru pulih daripada gempa bumi baru-baru ini yang melanda pulau berhampiran.

Selama berbulan-bulan, keluarga tinggal di khemah atau pondok buatan sendiri kerana kerajaan bergelut untuk membina perumahan.

Tetapi dari semasa ke semasa, pihak berkuasa membina kediaman untuk 16,000 keluarga di beberapa lokasi, termasuk komuniti Tacloban Utara.

Terletak di kawasan yang pernah menjadi lembah berhutan, rumah dengan bumbung berwarna bata terbukti popular dengan mangsa yang terselamat dari ribut.

Tetapi ramai orang masih meratapi kehidupan lama mereka dan meratapi kehilangan orang tersayang.

Ada yang menyimpan gambar saudara yang telah meninggal dunia pada telefon mereka dan terpaksa disemadikan dalam barisan kubur yang besar.

Papan tanda di pintu masuk berbunyi untuk mengenang ‘lelaki, wanita dan kanak-kanak yang terkorban dan mereka yang masih hilang dan… orang ramai yang hidupnya telah berubah selama-lamanya’.

“Setiap Jumaat, saya mengunjungi tanah perkuburan untuk menyalakan lilin untuk isteri saya dan berdoa kepada Tuhan untuk membantu kami melakukan kerja harian kami,” kata Reinfredo Celis, yang isteri dan abangnya meninggal dunia dalam taufan yang melanda.

“Apa yang menyakitkan ialah saya kini bersendirian,” tambahnya.

Dipaksa oleh perubahan iklim untuk bergerak, di dalam sempadan atau di luar, adalah realiti yang semakin meningkat dijangka akan mempercepatkan dalam dekad akan datang.

Dalam tempoh 30 tahun akan datang, 143 juta orang berkemungkinan akan dimusnahkan oleh kenaikan laut, kemarau, suhu panas dan malapetaka iklim lain, menurut laporan panel Intergovernmental Panel on Climate Change yang diterbitkan awal tahun ini oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Walaupun ribut tidak boleh dipersalahkan atas perubahan iklim, kajian mendapati taufan menjadi lebih kuat.

Dalam laporan Keadaan Iklim di Asia 2021 baru-baru ini, Pertubuhan Meteorologi Dunia menyimpulkan kerugian ekonomi akibat kemarau, banjir dan tanah runtuh telah meningkat dengan mendadak di Asia. Agensi PBB mendapati bencana berkaitan dengan cuaca dan air, menjejaskan 50 juta orang dan menyebabkan AS$35.6 bilion kerosakan.

“Cuaca, iklim dan air yang melampau menjadi lebih kerap di banyak bahagian dunia akibat perubahan iklim,” kata Petteri Taalas, setiausaha agung WMO, dalam satu kenyataan.

“Kami mempunyai lebih banyak wap air di atmosfera, yang membawa kepada hujan yang melampau dan banjir yang boleh membawa maut. Pemanasan lautan memacu ribut tropika yang lebih kuat, dan peningkatan paras laut meningkatkan kesannya.”

Di perkampungan pesisir pantai yang paling teruk dilanda Taufan Haiyan, yang dikenali secara tempatan sebagai Super Typhoon Yolanda, kerosakan masih dipamerkan sepenuhnya, di mana rumah-rumah rosak dengan bumbung dan dinding runtuh, di mana sese-tengah rumah hanya tinggal tandas. Kerajaan telah bergerak untuk merobohkan banyak rumah yang tertinggal, walaupun beberapa penduduk enggan berpindah.

Sebuah kapal kargo yang terdampar ke darat telah menjadi tarikan pelancong yang popular. Tetapi Emelita Abillille, seorang penjual ikan di kampung Anibong bersama suami dan lima anaknya, berkata dia menangis setiap kali melihat kapal itu.

Walaupun dia ingin berpindah dari zon bencana, dia bimbang tidak dapat mencari rezeki di Tacloban Utara, yang mempunyai beberapa kedai dan pekerjaan.

“Kami sanggup berpindah ke sana,” kata Abillille, yang keluarganya telah ditawarkan rumah dalam komuniti baharu.

“Masalah kami ialah dari mana kami akan mendapat wang untuk makanan kami? Kami perlu membeli air di sana, makanan dan pengangkutan kami. Di mana saya akan mendapatkan wang itu?”

Jeremy Garing juga mempunyai kekecewaan dengan komuniti baharu. Pendandan rambut berusia 35 tahun itu mesti membuat perjalanan harian yang mahal ke tempat kerjanya di Tacloban, walaupun dia membeli motosikal untuk memudahkannya.

Sebagai penghiburnya ialah dia tahu keluarganya termasuk anak perempuan yang baharu lahir akan berada di sana apabila dia pulang ke rumah.

“Saya sangat suka di sini. Kami tidak akan bergerak lagi. Lebih baik di sini,” kata Garing sambil memandang ke arah anak perempuannya Chiara Mae yang sedang tidur.

“Ia selamat.” – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -