Kesesakan trafik burukkan lagi krisis pencemaran udara India

NEW DELHI – Selepas beberapa dekad berulang-alik di jalan raya New Delhi, pekerja pejabat, Ashok Kumar menghabiskan lebih banyak masa berbanding sebelum ini terperangkap dalam kesesakan jalan raya ibu negara India dan mencemarkan bandar.

Kota mega yang luas dengan 20 juta orang sentiasa disenaraikan sebagai ibu kota paling tercemar di dunia, dengan ekzos trafik menjadi pemacu utama asap toksik yang meresap ke langit, terutamanya pada musim sejuk.

Rangkaian pengangkutan awam Delhi menghadapi kesukaran untuk menampung bilangan penduduk yang semakin meningkat, dengan barisan panjang beratur di luar stesen metro bawah tanah bandar itu setiap petang dan bas yang sarat bak muatan yang memenuhi saluran arteri yang tersumbat.

“Dahulu semasa saya datang ke Delhi, udara bersih kerana hampir tidak ada kereta atau basikal di jalan raya,” kata Kumar kepada AFP sambil menunggu perjalanan pulang di luar terminal bas utama bandar itu.

“Tetapi sekarang semua orang memiliki kenderaan.”

Gambar menunjukkan kesesakan trafik di sepanjang jalan di tengah-tengah keadaan berkabus di New Delhi. – AFP

Kumar menghabiskan hampir empat jam setiap hari dalam ‘perjalanan yang melelahkan’ pergi dan balik dari rumahnya di pinggir selatan Delhi, berselang seli antara bas komuter, teksi kongsi persendirian dan beca.

Meskipun sudah berusia 61 tahun, Kumar berharap dapat menabung wang mencukupi untuk membeli skuternya sendiri dan menyelamatkan dirinya daripada keperihan perjalanan harian.

“Tidak ramai yang mampu membuang masa dengan menaiki pengangkutan awam,” katanya.

Pendaftaran kenderaan persendirian meningkat tiga kali ganda dalam tempoh 15 tahun lepas – kini terdapat lebih 13 juta di jalan raya ibu negara, angka kerajaan menunjukkan.

Akibatnya dirasai sepanjang tahun, dengan pengguna jalan raya Delhi menghabiskan 1.5 jam lebih dalam lalu lintas berbanding bandar utama Asia yang lain, menurut Kumpulan Perundingan Boston.

Tetapi menjelang musim sejuk, kesulitan harian meningkat menjadi krisis kesihatan awam yang teruk, apabila angin bertiup perlahan dan jerebu tebal menyelimuti bandar menyaksikan lonjakan kemasukan ke hospital daripada penduduk yang menghadapi kesukaran untuk bernafas.

Pelepasan kenderaan menyumbang lebih separuh daripada kepekatan udara bandar sebanyak PM2.5 – zarah bawaan udara terkecil yang paling berbahaya kepada kesihatan manusia – pada awal November, kata Pusat Sains dan Alam Sekitar (CSE) Delhi.

Faktor kesesakan trafik

Kajian daripada pusat itu tahun lalu menunjukkan ibu kota itu mengalami penurunan yang berterusan dalam jumlah penumpang transit awam.

Infrastruktur telah bertambah baik sejak permulaan abad, apabila Delhi merasmikan rangkaian pertama kereta api bawah tanah yang kini menjangkau lebih daripada 250 stesen dan menjangkau ke bandar satelit jiran.

Tetapi CSE berkata jarak jauh antara hentian metro dan kawasan perumahan mendorong penumpang untuk beralih kepada kenderaan persendirian

“Metro adalah mudah tetapi saya masih perlu menaiki beca atau teksi berkongsi dari stesen ke rumah saya,” kata Sudeep Mishra, 31, kepada AFP.

Rutin harian Mishra ialah perjalanan pulang sejauh 50 kilometer, termasuk dua kilometer yang dia perlu tempuhi antara stesen terdekat dan rumahnya – kini semuanya dilakukan dengan motosikal terpakai.

“Ia menyusahkan dan mahal juga,” kata Mishra, juga seorang pekerja pejabat.

“Adalah lebih masuk akal untuk membeli kenderaan saya untuk menjimatkan masa dan wang.”

Pakar mengatakan kesalinghubungan terakhir yang lemah ini merupakan isu khusus bagi wanita, yang sering terpaksa memilih antara pengangkutan peribadi atau mengambil risiko berjalan di jalan yang gelap dan tidak selamat.

Perpindahan ke kenderaan persendirian telah menyaksikan pengurangan rangkaian bas Delhi, dengan lebih daripada seratus laluan bas dihentikan sejak 2009.

Syarikat pengangkutan Armada Delhi yang dikendalikan kerajaan telah men-yusut hampir separuh sejak sedekad lalu dan kali terakhir menempah bas baharu pada 2008 – dengan pengembangan terancang dicemari oleh dakwaan rasuah.

Penyelesaian luaran

Terdapat kaitan langsung antara kekurangan pelaburan dalam pengangkutan awam ini dan pencemaran udara yang semakin teruk di ibu negara, kata Sunil Dahiya, seorang penganalisis yang berpangkalan di New Delhi di Pusat Penyelidikan Tenaga dan Udara Bersih.

Kempen rasmi telah cuba mengurangkan jerebu sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan bandar pada satu ketika mengharamkan kenderaan dari jalan raya menggunakan sistem ganjil genap berselang seli berdasarkan nombor plat.

Sekumpulan anak muda dibayar untuk berdiri di persimpangan lalu lintas yang sibuk, melambai sepanduk menggesa pemandu mematikan enjin kereta semasa menunggu di lampu merah.

Dan insentif telah ditawarkan untuk pemilik kenderaan elektrik, tetapi dengan hanya 145 stesen pengecasan di seluruh bandar, pengambilan menjadi perlahan.

Dahiya memberitahu AFP bahawa hanya pelaburan besar boleh menjadikan pengangkutan awam lebih menarik dan mudah, boleh mula menyelesaikan masalah yang sukar diatasi.

“Kami memerlukan pertumbuhan agresif dalam pengangkutan awam untuk mula melihat pengurangan mutlak dalam tahap pencemaran udara,” katanya. – AFP