Kestabilan kunci kejayaan Garcia

LONDON, 14 Sept – Empat perlawanan dalam musim baharu, pasukan teratas Liga Perdana sudah memiliki keadaan yang biasa dilihat dalam kehadiran Javi Garcia dari Watford di samping Liverpool dan Chelsea.

Satu lagi kempen yang menghindar kejatuhan dianggap sebagai kejayaan, jurulatih Sepanyol itu, yang mengendalikan Hornets meraih rekod permulaan kelab itu dengan menang empat perlawanan pembukaan liga mereka.

Permulaan mengejutkan itu termasuk menewaskan Tottenham dalam saingan terakhir mereka adalah impian sebahagian peminat Watford berikutan kebangkitan luar biasa Leicester memenangi gelaran pada musim 2015/16.

Tetapi ia adalah satu daripada enam pasukan elit teratas, Manchester United, yang akan berkunjung ke Vicarage Road hujung minggu ini, Garcia terus mengukuhkan kedudukan mereka.

“Saya rasa kami berada dalam rentak yang menarik, kami menikmatinya, tetapi terdapat masa yang teruk apabila kami terjejas dan ia okey,” kata Garcia kepada AFP.

Garcia ketika menjalani sesi penggambaran di pusat latihan Watford, utara London pada 11 September yang lalu. – AFP

“Kami adalah pasukan yang merendah diri. Kami memiliki cita-cita besar, aspirasi besar, tetapi kami tahu kami berada dalam liga. Sepanjang musim, perlawanan akan meletakkan kami di tempat kami. Kami tahu memenangi liga bukanlah perjuangan kami.”

Jurulatih dari La Liga itu, bersama Osasuna dan Malaga, Garcia ditandatangani pada Januari lalu untuk memastikan prestasi hambar tidak bertukar menjadi perjuangan untuk mengelak dari penyingkiran.

Kebangkitan diselamatkan, tetapi dengan hanya satu kemenangan dalam sembilan perlawanan terakhir Wtfrod kempen itu tidak menggambarkan peristiwa besar akan datang, terutamanya apabila pemain antarabangsa Brazil, Richarlison dijual ke Everton.

Tidak seperti tahun-tahun sebelumnya di bawah pemilik Itali, keluarga Pozzo, tiada ruang untuk membuka pintu bagi pemain baharu untuk Gracia. – AFP