Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Ketahui gejala kanser payudara

  Oleh Syahmi Hassan

  Bagi kebanyakan rakyat Brunei, kehidupan perlahan-lahan kembali normal selepas menempuh kesan pandemik COVID walaupun dengan perubahan.

  Namun bagi sesetengah orang, terutamanya mereka yang menghidap penyakit kronik, kehidupan masih berkisar kepada terapi perubatan yang berterusan di hospital.

  Banyak kajian menunjukkan bahawa ramai pesakit di seluruh dunia terjejas akibat wabak COVID-19. Negara Brunei Darussalam turut terjejas dan menurut kenyataan akhbar Kementerian Kesihatan baru-baru ini mengenai kematian pada 2021 menunjukkan kanser adalah punca kedua kematian selepas penyakit kardiovaskular dengan sejumlah 306 kes dilaporkan pada tahun tersebut. Ini bermakna hampir satu dalam lima (19 peratus) kematian pada tahun 2021 adalah disebabkan oleh kanser.

  Kanser yang paling kerap menyerang wanita di negara ini merupakan kanser payudara, di mana kejadian kes semakin meningkat dari semasa ke semasa. Hanya sedekad yang lalu kurang daripada 100 kes baharu didiagnosis dalam setahun.

  Baru-baru ini lebih daripada 100 hingga 120 kes baharu kanser payudara didiagnosis dalam masa setahun. Malangnya, jumlah ini dijangka meningkat pada tahun-tahun akan datang.

  Kanser yang paling kerap menyerang wanita di negara ini merupakan kanser payudara.
  Rajah menunjukkan anggaran kes pesakit baharu kanser payudara di Negara Brunei Darussalam. – Gambar serahan PJSC
  Gambaran mengenai simptom-simptom peringkat kanser payudara. – Gambar serahan PJSC

  Bulan Kesedaran Kanser Payudara ialah peluang untuk mengetengahkan isu-isu yang sangat penting ini dan mengekalkannya dalam agenda awam. Ia membolehkan kita memberi penerangan tentang cabaran dan realiti hidup dengan keadaan ini.

  Think Pink Take Action adalah tema yang dipilih oleh Pantai Jerudong Specialist Centre (PJSC) untuk kempen tahun ini. Ia adalah mengenai komitmen berterusan PJSC untuk mewujudkan kesedaran tentang kanser payudara, menyokong pejuang, mengagumi mangsa yang terselamat, dan menghormati mereka yang meninggal dunia akibat penyakit itu.

  Ia juga mengenai menggalakkan wanita mengambil tindakan dengan menyertai perbincangan bermakna tentang kanser payudara dan mengambil pemeriksaan mamogram.

  Apakah itu kanser payudara?

  Kanser payudara biasanya bermula sama ada dari kelenjar payudara kecil (lobul) yang menghasilkan susu (dipanggil karsinoma lobular), atau di saluran payudara yang membawa susu ke puting (dipanggil karsinoma duktus).

  Apabila kanser payudara telah berkembang, ia boleh membesar di dalam payudara dan merebak ke nodus limfa berdekatan ketiak atau leher atau merebak lebih jauh melalui aliran darah ke organ lain. Kanser boleh tumbuh dan menyerang tisu di sekeliling payudara, seperti kulit atau dinding dada atau tulang. Ini dipanggil payudara sekunder dan ciri kanser payudara lanjutan.

  Pelbagai jenis kanser payudara tumbuh dan merebak pada kadar yang berbeza. Ada yang mengambil masa bertahun-tahun untuk merebak melepasi payudara, manakala yang lain membesar dan merebak dengan cepat.

  Siapa yang menghidap kanser payudara?

  Kanser payudara boleh menjejaskan wanita dari tahun melahirkan anak dan seterusnya selepas menopaus. Namun, lelaki juga boleh mendapat kanser payudara, tetapi mereka menyumbang kurang daripada 1 peratus daripada semua kes kanser payudara.

  Sebagai maklumat, kanser payudara boleh dirawat jika dikesan lebih awal. Kanser setempat (bermaksud ia tidak merebak di luar payudara) biasanya boleh dirawat dengan berkesan dengan pembedahan sebelum ia merebak. Bagi kebanyakan kanser payudara awal, penambahan kemoterapi sebelum dan selepas pembedahan akan membantu dalam pembasmian kanser dan pemuliharaan payudara (mengeluarkan sebahagian daripada payudara dan bukannya keseluruhan payudara). Matlamat utama rawatan adalah untuk mencapai kesembuhan.

  Sebaik sahaja kanser mula merebak, rawatan menjadi lebih rumit. Walaupun peluang untuk sembuh semakin berkurangan, rawatan kanser payudara moden selalunya boleh mengawal penyakit ini selama bertahun-tahun. Cara terbaik memerangi kanser payudara adalah melalui pencegahan.

  Cara untuk mengurangkan risiko kanser payudara

  Risiko untuk kanser payudara dibahagikan kepada risiko yang boleh diubah suai dan tidak boleh diubah suai.

  Risiko yang tidak boleh diubahsuai adalah faktor yang tidak boleh dikawal seperti jantina, umur dan kehadiran sejarah keluarga kanser tertentu terutamanya untuk payudara, ovari atau rahim dalam ahli keluarga wanita atau kanser prostat dalam ahli keluarga lelaki.

  Risiko yang boleh diubah suai adalah berkaitan tabiat gaya hidup. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa perubahan gaya hidup boleh mengurangkan risiko kanser payudara, walaupun pada wanita berisiko tinggi untuk sama.

  Bukti telah menunjukkan perubahan gaya hidup berikut untuk mengurangkan risiko seseorang untuk menghidap kanser payudara seperti mengekalkan berat badan yang sihat, sentiasa aktif secara fizikal, menyusukan anak damit awda dengan penyusuan susu ibu, hadkan terapi hormon selepas menopaus, berhenti merokok dan berhenti menjadi perokok pasif.

  Apa yang perlu dilakukan jika menemui ketulan pada payudara?

  Jika awda merasakan perubahan atau ketulan pada payudara atau puting, jangan panik, atau bimbang.

  Kebanyakan ketulan bukanlah kanser payudara, tetapi adalah sesuatu yang kurang serius, seperti keadaan tidak berbahaya – benign (bukan kanser).

  Banyak ketulan hilang dengan sendirinya mengikut masa. Pada wanita yang lebih muda, ketulan selalunya berkaitan dengan tempoh haid dan hilang menjelang akhir kitaran. Elakkan pemeriksaan payudara semasa haid.

  Jika awda mendapati terdapat benjolan atau sebarang perubahan pada payudara atau kawasan ketiak di bawah lengan, sebaiknya kunjungi klinik kesihatan berdekatan untuk pemeriksaan.

  Adakah terdapat pemeriksaan untuk kanser payudara?

  Mamografi ialah pengimejan perubatan khusus yang menggunakan sistem x-ray dos rendah untuk melihat bahagian dalam payudara.

  Pemeriksaan mamografi ialah penggunaan mamografi pada wanita dalam kumpulan umur tertentu sebelum wanita mengalami gejala untuk mengesan kanser payudara awal – waktu ia paling boleh dirawat. Mamogram berkesan pada wanita berumur 40 tahun ke atas.

  Di Negara Brunei Darussalam, terdapat pemeriksaan mamografi untuk kanser payudara di bawah Program Pemeriksaan Kesihatan Kebangsaan tersedia untuk wanita berumur 40 hingga 69 tahun. Ini tersedia untuk rakyat dan penduduk negara.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...