Sunday, March 26, 2023
24.5 C
Brunei

-

Ketahui gejala kemaruk media sosial

Adakah ia satu perkara yang buruk untuk menonton Netflix daripada bercakap dengan pasangan awda?

Dan adakah pelik bahawa awda sentiasa perlu membawa telefon bimbit ke dalam bilik mandi bersama awda? Pakar mengatakan keyakinan diri awda boleh meningkat jika awda sukar untuk kekal di luar talian.

Ramai orang menghabiskan sebahagian besar masa lapang mereka di dunia digital, dengan kajian menunjukkan peningkatannya semasa pandemik COVID. Sesetengah individu mendapati sukar untuk menjauhkan diri daripada permainan, penstriman, media sosial atau berbual. Tetapi bilakah awda boleh mengatakan seseorang ketagih kepada peranti digital, media atau platform, dan bagaimana awda menjadi ketagih?

“Ia benar-benar serius jika awda mengabaikan perkara lain dalam hidup awda, seperti rakan, keluarga, hobi, dan kebersihan diri juga,” kata Martina Haas, ahli psikologi yang pakar dalam media dan ketagihan dalam talian.

Mereka ini terlalu sibuk dengan peranti digital sehingga sukar makan, tidur atau mandi. Walaupun mereka sedar bahawa tingkah laku tersebut mempunyai akibat buruk, mereka tidak boleh berhenti, katanya.

Menyendiri dengan komputer untuk masa yang sangat lama, bukan idea yang baik. – ANN/The Star

“Apatah lagi, mereka terus meningkatkan ‘dos’ dan mengalami gejala buruk jika mereka cuba untuk kekal di luar talian.”

Mereka tidak suka bercakap mengenainya dan berasa bersalah terhadap keluarga mereka, tambah Haas, dan ada yang membiarkan diri mereka terjun lebih dalam ke dunia maya untuk menghindari tekanan.

Wanita yang mengalami ketagihan digital cenderung menghabiskan masa mereka di media sosial, manakala lelaki pula banyak menghabiskan masa pada permainan elektronik, menurut Haas. Walau bagaimanapun, persamaan yang dimiliki oleh penagih ialah keinginan untuk sesuatu yang mereka hilang dalam hidup mereka, dia berkata, “Jika awda mendapati diri awda tidak boleh membebaskan diri, biasanya awda akan mencari sesuatu yang kekurangan dalam diri awda di dunia nyata.”

Pengajar media, Kristin Langer berkata adalah tidak menghairankan bahawa ramai orang menghabiskan lebih banyak masa dengan peranti digital semasa wabak daripada biasanya.

“Melibatkan diri dalam dunia digital boleh memberi awda detik-detik kebahagiaan dan perasaan pencapaian, tetapi mengalaminya secara eksklusif dalam dunia digital tidak dapat bertahan dalam jangka panjang,” kata Langer.

Keupayaan untuk mengawal diri awda berkembang secara beransur-ansur dengan keperibadian awda, jelasnya. “Proses ini mengambil masa dan belum selesai pada sesetengah orang dewasa,” jelasnya.

Sebagai peraturan umum, adalah penting untuk tidak mengembangkan kebergantungan pada zaman kanak-kanak, kata ahli terapi, Niels Pruin, kerana ia selalunya kekal seumur hidup.

“Semakin awal penggunaan media kanak-kanak bermula, dan semakin lama tingkah laku itu berlangsung, maka, semakin sukar untuk membuang tabiat itu pada masa dewasa,” katanya.

Pruin berkata orang yang datang kepadanya untuk kaunseling ketagihan digital selalunya adalah lelaki muda yang telah menarik diri daripada masyarakat dan merasa sangat sukar untuk menjalin hubungan sosial.

“Mereka telah kehilangan keupayaan dan sangat tidak berpuas hati dengan diri mereka sendiri. Ramai yang takut mereka tidak dapat mencapai gred dalam kehidupan sebenar lagi,” katanya. – ANN/The Star

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -