Ketegangan Greece dan Turki semakin meningkat

ATHENS, GREECE, 25 OGOS – Menteri luar negeri Jerman menuju ke Greece dan Turki hari ini dalam usaha untuk meredakan ketegangan yang meningkat antara kedua-dua negara, yang sedang berselisih dalam mencari hak di laut timur Mediterranian.

Kunjungan Heiko Maas dilakukan ketika Greece mengadakan latihan ketenteraan yang melibatkan tentera laut dan udaranya di Mediterranian di Crete dan selatan pulau Greece, Kastellorizo, berhampiran kawasan di mana Turki telah menghantar kapal penyelidikan Oruc Reis yang disertai dengan kapal perang, untuk meninjau dasar laut rizab gas dan minyak.

Sebagai tindak balas terhadap operasi Oruc Reis, Greece mengingatkan pasukannya dan menghantar kapal perang untuk membayangi kapal-kapal Turki.

“Turki dan Greece adalah sekutu NATO kami. Ada jalan penyelesaian untuk pertanyaan-pertanyaan mengenai simpanan gas di Mediterranian timur berdasarkan undang-undang antarabangsa dan melalui dialog yang tulus,” kata Maas sebelum kunjungannya ke kedua-dua buah negara.

“Ketegangan itu tidak hanya membebani hubungan antara EU dan Turki. Tekanan selanjutnya hanya boleh merosakkan semua pihak, tetapi semua perlu segera diselesaikan.”

Greece mengatakan kawasan di mana Oruc Reis beroperasi di sempadan Greece, menuntut Turki menarik kapal itu.

Ankara bertindak balas dengan memperluas perkapalan, yang dikenali sebagai Navtex, mengenai operasi kapal penyelidikan itu hingga 27 Ogos.

Athens membalas dengan menyatakan akan melakukan tindakan ketenteraan selama tiga hari di kawasan itu.

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan memberi amaran bahawa “mulai sekarang, Greece akan menjadi satu-satunya yang bertanggungjawab atas perkembangan negatif di rantau ini,” dan mengatakan latihan ketenteraan “membahayakan keselamatan pantai dan pelayaran semua kapal di wilayah ini.” – AP

Gambar yang diambil pada 10 Ogos, menunjukkan kapal penyelidikan Turki, Oruc Reis, dikelilingi oleh kapal angkatan tentera laut Turki ketika menuju ke barat Antalya di Laut Tengah, Turki. Greece mengatakan bahawa ia akan melakukan latihan tentera laut dan udara di kawasan timur Mediterranian di mana Turki mencari minyak dan gas di kawasan itu. – AP