Ketegangan Libya memuncak selepas campur tangan Mesir

BENGHAZI, 15 JULAI – Perang mulut yang semakin panas kelmarin di Libya, di mana dua pemerintahan yang bersaing sedang berjuang untuk mengawal dan meningkatkan ketegangan antara pasukan luar Mesir dan Turki.

Parlimen Libya yang bersekutu dengan Khalifa Haftar mengeluarkan kenyataan pada Isnin lalu memberikan sokongan secara prinsip kepada campur tangan tentera Mesir yang digelar sebagai ‘penaklukan Turki’.

Libya yang bergelut dengan keganasan sejak tahun 2011 selepas menggulingkan pemerintah diktator, Muammar Gaddafi dalam pemberontakan yang disokong oleh NATO, dan konflik sejak itu menarik banyak kuasa asing.

Kerajaan Perjanjian Nasional (GNA) yang disokong oleh Turki dan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu yang berpusat di Tripoli di Barat telah memerangi pasukan Haftar, yang disokong oleh Mesir, Emiriah Arab Bersatu, Rusia dan lain-lain.

GNA, dengan sokongan Turki yang meningkat, pada bulan Jun lalu menggagalkan pengepungan selama 14 bulan oleh Haftar dan melancarkan serangan balas yang kini terhenti di luar bandar pesisir Sirte, kampung halaman Gaddaffi.

Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi, yang bimbang dengan kemunduran Haftar, memberikan amaran bulan lalu bahawa Kaherah dapat mengirim tentera ke Libya. – AFP