Ketua bola sepak Afrika digantung kerana rasuah – FIFA

LAUSANNE, 23 NOV – Ketua bola sepak Afrika, Ahmad Ahmad (gambar bawah) digantung oleh FIFA selama lima tahun kerana rasuah, kata badan pentadbiran global itu hari ini.
Ahmad, dari Madagascar, telah menjadi presiden Konfederasi Bola Sepak Afrika (CAF) sejak Mac 2017 dan mencalonkan diri untuk dipilih semula pada tahun 2021 ketika FIFA melarangnya kerana masalah pentadbiran.

Dalam kenyataan mereka, FIFA mengatakan “Ahmad telah melanggar dan melakukan kesalahan dengan menawarkan hadiah dan faedah lain, menyalahgunakan dana dan menyalahgunakan kedudukannya sebagai Presiden CAF.”

Ahmad juga telah didenda 200,000 franc Swiss (AS$220,000) oleh FIFA kerana melakukan kesalahan tersebut, yang berkaitan dengan ‘organisasi dan pembiayaan menunaikan Umrah ke Mekah’ dan penglibatannya dalam urusan CAF dengan sebuah syarikat peralatan sukan.

Ketua CAF yang berusia 60 tahun itu, minggu lalu mengundurkan diri dari jawatannya selama 20 hari setelah didapati positif koronavirus, dibenarkan merayu terhadap penggantungannya dari semua aktiviti yang berkaitan dengan bola sepak di Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS).

Pada bulan April 2019, dia dituduh melakukan beberapa kesalahan oleh bekas pegawai CAF, Amr Fahmy, yang memberitahu FIFA dalam suratnya bahawa Ahmad telah memberi
rasuah kepada para pengarah, menggunakan dana CAF secara peribadi dan mengganggu sejumlah pekerja. – AFP