Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Ketua NATO puji Jepun tingkatkan perbelanjaan pertahanan

TOKYO, 1 FEB – Ketua NATO hari ini memuji rancangan Jepun untuk menggandakan perbelanjaan pertahanannya, berkata ikrar itu mencerminkan keazaman negara untuk penglibatan keselamatan yang lebih besar dalam dunia yang tidak menentu.

Bercakap di Tokyo, Jens Stoltenberg mengatakan tumpuan baharu Jepun terhadap keselamatan menjadikan negara itu ‘lebih’ sebagai rakan kongsi ‘untuk keamanan.’

“Saya gembira Jepun merancang (belanjawan ketenteraan) untuk mencapai penanda aras NATO iaitu dua peratus daripada KDNK yang ditumpukan kepada pertahanan,” katanya dalam ucapan di Universiti Keio.

Selama beberapa dekad, Jepun telah mengehadkan perbelanjaan ketenteraan pada kira-kira 1 peratus daripada KDNK, tetapi lewat tahun lalu kerajaan Perdana Menteri Fumio Kishida meluluskan strategi keselamatan baharu, termasuk rancangan untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan kepada dua peratus daripada KDNK menjelang tahun fiskal 2027.

“Ini menunjukkan bahawa Jepun mengambil serius keselamatan antarabangsa,“ kata Stoltenberg.

Setiausaha Agung NATO, Jens Stoltenberg menjawab soalan semasa lawatan dan pembentangan di Universiti Keio di Tokyo. – AFP

Ancaman yang semakin meningkat dari China dan Korea Utara, serta perang Rusia ke atas Ukraine, telah menyemarakkan sokongan orang ramai untuk perbelanjaan ketenteraan yang lebih besar di Jepun.

Stoltenberg berkata Presiden Rusia, Vladimir Putin telah ‘meremehkan Ukraine sepenuhnya’ dan perpaduan yang kukuh di kalangan anggota NATO dalam menyokong negara itu.

Sambil menegaskan NATO tidak melihat China sebagai musuh, beliau berkata peningkatan ketenteraan dan cita-cita Beijing adalah isu yang perlu ditangani.

“Hari ini, perintah global yang telah memberi perkhidmatan yang baik kepada kami selama beberapa dekad berada di bawah ancaman.

“Moscow dan Beijing kini berada di barisan hadapan terhadap penolakan autoritarian,“ kata Stoltenberg. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -