Ketua NGO Perancis terbunuh di Guatemala

BANDAR GUATEMALA, 11 OGOS – Pengarah sebuah NGO warganegara Perancis di Guatemala terbunuh semalam dalam serangan bersenjata di timur laut negara itu, kata sebuah organisasi hak asasi manusia.

Benoit Maria adalah pengarah NGO pertanian dan kesihatan haiwan Agronomes et Veterinaires Sans Frontieres (AVSF) di Guatemala. Menurut media tempatan, Maria memandu van di jalan berhampiran perkampungan orang asli di San Antonio Ilotenango, 85 kilometer (53 batu) dari barat laut bandar Guatemala, ketika dia mati ditembak. Motif serangan belum diketahui.

“Kami mengecam pembunuhan pembela hak asasi manusia Benoit Maria,” menurut Unit Guatemala di Twitter untuk Perlindungan Pembela Hak Asasi Manusia (UDEFEGUA), menyerukan untuk menyiasat punca kejadian.

Kedutaan Perancis di Guatemala menyatakan kesedihan dalam satu kenyataan, dan menambah bahawa pihaknya sedang menghubungi pihak berkuasa Guatemala untuk memastikan bahawa jenayah ini diselesaikan dan keadilan dapat dilakukan dengan cepat.

“Dikenali di kedutaan Perancis, Maria bekerja untuk membantu banyak orang yang paling kurang bernasib baik di barat negara ini,” kata kenyataan itu, yang disiarkan di laman Facebook kedutaan. – AFP