Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Ketua pemantau nuklear PBB buat lawatan ke Iran

TEHRAN, 3 MAC – Ketua pemantau nuklear PBB, Rafael Grossi dijangka berada di Tehran lewat hari ini untuk perbincangan dengan pegawai selepas pemeriksa agensinya di Iran menemui zarah uranium yang diperkaya hanya di bawah tahap gred senjata.

Lawatan daripada ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) itu datang dengan pertubuhan yang berpangkalan di Vienna itu berusaha untuk mendapatkan Iran meningkatkan kerjasama berhubung aktiviti nuklearnya.

Laporan sulit IAEA yang dilihat oleh AFP berkata zarah uranium yang diperkaya sehingga 83.7 peratus iaitu kurang daripada 90 peratus yang diperlukan untuk menghasilkan bom atom, telah dikesan di kilang Fordo bawah tanah Iran kira-kira 100 kilometer di selatan ibu negara. .

Tehran menafikan mahu memperoleh senjata atom, dan minggu lalu berkata ia tidak membuat sebarang percubaan untuk memperkaya uranium melebihi ketulenan 60 peratus, sambil menyatakan bahawa tahap uranium tersebut mungkin turun naik tanpa sengaja semasa proses pengayaan.

Penemuan itu berlaku selepas Iran telah mengubah suai secara besar-besaran antara dua kelompok emparan yang memperkaya uranium, tanpa mengisytiharkannya kepada IAEA.

IAEA tweet kelmarin bahawa Grossi akan membuat perjalanan ke Tehran untuk mesyuarat peringkat tinggi atas jemputan kerajaan Iran.

Agensi berita Fars Iran berkata ketua pengarah IAEA akan tiba di Tehran pada petang hari ini sebelum mesyuarat yang dirancang diadakan esok.

Sumber diplomatik memberitahu AFP bahawa Grossi juga akan bertemu Presiden Ebrahim Raisi untuk menyambung semula dialog mengenai kerja atom Iran dan untuk menetapkan semula hubungan di peringkat tertinggi.

Lawatan ketua IAEA itu berlaku di tengah-tengah kebuntuan dalam rundingan untuk menghidupkan semula perjanjian 2015 yang menjanjikan pelepasan Iran daripada cengkaman sekatan ekonomi sebagai pertukaran untuk mengekang aktiviti nuklearnya. – AFP

Rafael Grossi kini dalam rangka lawatan ke Tehran untuk mesyuarat peringkat tinggi atas jemputan kerajaan Iran. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -